Därför ska börsen upp

Börsen väntas klättra under tisdagen. Förhandeln med terminer pekar på kursuppgångar kring 1 procent.

Terminerna för de ledande europeiska indexen pekar uppåt inför att handeln i Europa ska inledas på tisdagen efter positiv utveckling i USA och Asien.

En halvtimme före öppning var terminerna för DJ Euro Stoxx 50 1,0 procent högre, CAC 40 Index ökade 1,2 procent medan DAX-terminen steg 1,0 procent

Börserna i New York stängde något högre under måndagen efter en positiv avslutning. Finansaktier ledde uppgången sedan Dubai World meddelat att det för ”konstruktiva” samtal med banker för en rekonstruktion om ungefär 26 miljarder dollar i skuld.

Dow Jones slutade 0,3 procent högre vilket var en förbättring jämfört med vid europeisk stängning då indexet var kring -0,3 procent. S&P 500 ökade 0,4 procent och Nasdaq Composite steg 0,3 procent.

De asiatiska börserna hade relativt klara uppgångar under natten, ledda av japanska exportbolag, efter att Bank of Japan hållit ett extra policymöte. Nikkei 225 steg 2,4 procent.

Bank of Japan meddelade på tisdagen att styrräntan ligger kvar på 0,1 procent och att de månatliga obligationsköpen på 1.800 miljarder yen behålls. Dessutom kommer BOJ att erbjuda tremånaders lån till en ränta på 0,1 procent och nya lån om 10.000 miljarder yen ska erbjudas till bankerna.

Kinas inköpschefers konfidensindex var oförändrat på 55,2 i november, jämfört med månaden före. Enligt Bloomberg News enkät väntades en uppgång till 55,7 i november. Det inköpschefsindex som sammanställs på uppdrag av HSBC steg till 55,7 i november från 55,4 månaden före.

För svensk del kan Nordea påverkas av att Sampos ordförande Björn Wahlroos i en intervju med Svenska Dagbladet sagt att Sampo kan komma att öka sitt ägande i Nordea redan i år och att den tidigare övre gränsen på 25 procent inte längre verkar bestämd.

I intervjun upprepar Björn Wahlroos att han ser skalfördelar i en kommande bankfusion. En konsolidering mellan Nordea och Swedbank tror han dock inte på i närtid.

RNB har meddelat att Åhléns beslutat att inte genomföra förvärvet av RNB:s verksamheter på NK i Stockholm och Göteborg. RNB utvärderar nu konsekvenserna av detta.

Fingerprint Cards har drabbats av komponentbrist hos en underleverantör för paketering av bolagets viktigaste produkt samt maskinhaveri hos samma underleverantör. Därför kommer bolaget inte att uppnå breakeven under fjärde kvartalet, såsom uppgavs i niomånadersrapporten.

Av övriga nyheter som kan påverka sektorer eller sentiment finns att den tyska detaljhandelns försäljning sjönk 1,7 procent i oktober, jämfört med samma månad föregående år. Väntat var en minskning med 1,9 procent. Jämfört med månaden före steg försäljningen med 0,5 procent, här väntades en ökning med 0,4 procent.

På tisdagens agenda finns inköpschefsindex från euroområdet klockan 10.00 och Storbritannien klockan 10.30. Det blir också arbetslöshet från euroområdet klockan 11.00.

Från USA kommer ISM-index för november klockan 16.00, som väntas visa en nedgång till 54,8, från 55,7 i oktober, enligt Bloomberg News.

Kockan 16.00 blir det också siffror över antalet kontrakterade husköp, där en nedgång med 1,0 procent väntas för oktober, och bygginvesteringarna som väntas ha sjunkit med 0,5 procent i oktober, efter en uppgång med 0,8 procent i september.

I övrigt håller Hexagon kapitalmarknadsdag.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets