De blir årets ”snackisar”
Pär Nuder, finansminister
Gör sitt första år på den ministerpost som är viktigast för den svenska ekonomin, och även om Sverige har alla förutsättningar att klara 2005 hyfsat saknas det inte utmaningar. Hur ser hans egen penningpolitiska agenda ut? Och vågar han lyfta förmögenhetsskatten?
Heliane Canepa, vd Nobel Biocare
Aktien har rusat 70 procent i år, och nära 200
procent de senaste tre åren. Är i dagsläget det högst värderade storbolaget på A-listan och det är tveksamt om det är motiverat. 2005 will tell.
Jacob & Marcus Wallenberg,
ordförande respektive vd Investor
Allt ljus på kusinerna. 2005 blir ett eldprov för Investors nya dubbelkommando. Hur klarar Jacob Wallenberg att som nytt sfäröverhuvud axla Dahlbäcks mantel? Och mot bakgrund av att fusionssnacket i den europeiska bankvärlden blir allt mer intensivt – vad ska Marcus Wallenberg göra som ny ordförande för SEB? Blir det han som lyckas sy ihop bankaffären alla väntar på? Frågorna hopar sig.
Stuart Graham, vd Skanska
Två år tog det honom att göra rent hus i byggjätten, nu stiger förväntningarna i takt med aktiekursen. Vad ska han göra med pengarna? Dela upp eller dela ut? Vårt tips är att det blir under 2005 som han besvarar frågan.
Hans-Erik Andersson, vd Skandia
Skandalerna var vi trötta på redan förra året vid den här tiden men Skandia 2005 lär bli allt annat än en gäspning. En ägarstruktur vidöppen för maktspel och en rörelse som går hyfsat om man bara får fart på Sverige har fått finanshajarna att återigen börja cirkla runt aktien. Säljas, köpa, fusionera – det är upplagt för nästa akt i Skandia-dramat.
Christer Gardell, vd Cevian Capital
Först talades det om att han var på väg att dra in pengar. Sedan om hur han skulle få ihop dem. Och därefter om vilka bolag han skulle gå in i. Nu har han tagit kommandot i Lindex och sägs vara på god väg i Intrum Justitia, två börsbolag som står inför avgöranden under det kommande året. Upp till bevis: snack eller verkstad?
Michael Treschow, bland mycket annat ordförande i Electrolux
Efter ett drygt år av deppande aktiekurs fick Afv:s kalkyler fart på aktien. Och framför allt på snacket runt den tidigare ganska iskalla kylskåpsjätten. Vi säger inte att Electrolux vare sig måste dela ut mer pengar eller delas upp. Men det är fullt möjligt. Nu vet ägarna om det också.
Patrik Tigerschiöld, vd Skanditek, största
enskilda ägare i Bure
Det är så pass ovanligt att en investmentbolags-vd tar en corner i ett annat investmentbolag att vi dristar oss till att kalla det en maktraid. Det finns hur många möjligheter som helst med Bure. Och med Johan Björkman som ess i ena rockärmen och Eikos i andra kan det bli hur kul som helst.
Finn Johnsson, ordförande Volvo samt vd Mölnlycke Health Care
En av börsens mest dollarberoende ordförande går mot ett spännande år; dollarn ska ner ytterligare och kassan på 15 miljarder sticker i ögonen på den växande skaran utdelningsivrare. Och vi vet, det har sagts förut, men i år SKA Mölnlycke till börsen.
Robert Andreen, vd Nordic Capital
Conni Jonsson, vd EQT
Björn Savén, vd Industri Kapital
Hårt kritiserade, omstridda, affärsmässigt slipade – och de enda som har muskler nog att göra affärerna alla snackar om. 2005 blir private equity-kungarnas år. Jakten på de bästa affärerna har redan börjat. I Sverige står striden mellan vd:arna i stora buy out-firmorna: EQT, Nordic Capital och Industri Kapital. Må bäste man vinna.
Lars-Johan Jarnheimer, vd Tele2
Förtroendet för strategin sviktar och aktien har
tappat en tredjedel av sitt värde på börsen. Inför 2005 vilar ansvaret tungt på honom att rädda Tele2, det mest centrala och viktigaste bolaget i hela Stenbecksfären. Känd för sin förmåga att överraska, fixar han det en gång till?
Björn Lind, ägaransvarig SEB Fonder
Inte den tyngste mätt i miljarder, men väl den tuffaste, representanten för institutionerna – en ägargrupp där agnarna lär skiljas från vetet under 2005. Har satt tung press på Telia Sonera under året som gått, vad siktar han på inför vårens stämmor?
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.