Sandström: Tre orsaker till att Spaniens elkrasch lär upprepas i närtid

Det spanska elnätet har varit eftersatt under en längre tid. Den snabba expansionen av solkraft sedan 2019 ställer ökade krav på elnätet, men dessa problem tar tid att åtgärda. Christian Sandström listar tre faktorer som bidrog till elkollapsen - och att den förmodligen upprepas i närtid.
Sandström: Tre orsaker till att Spaniens elkrasch lär upprepas i närtid - cs-nv-riksgalden (14)
Christian Sandström listar tre orsaker till att den spanska elkraschen riskerar att upprepas i närtid. Foto: TT Manu Fernandez (Montage).

En ovanlig och signifikant händelse såsom en spektakulär företagskrasch eller Spaniens elkollaps kan sällan förklaras med en enskild faktor. I regel behöver ett händelseförlopp förstås genom att studera hur flera orsaker förstärker varandra.

Den 28 april går till historien som den hittills största elkraschen i Europas historia. Här är tre faktorer som verkar ha bidragit till haveriet – och till att riskerna för upprepning i närtid är betydande.

1. Växande solkraft

Andelen solkraft i det spanska elsystemet har sexfaldigats 2019-2024. En snabb och problematisk utveckling, åtminstone om man ska tro Red Electrica, som är Spaniens motsvarighet till Svenska Kraftnät.

Kraschen verkar nu kopplas till ett fåtal solcellsanläggningar i sydvästra Spanien som blev föremål för väderomslag på kort tid. Då parkerna ha varit stora och låg väldigt nära varandra blev den totala effektminskningen i nätet förmodligen så stor att kringliggande anläggningar påverkades. En kedjereaktion av nedstängningar startades.

Givet den snabba expansionen av solkraft de senaste fem åren kan man bara fantisera om hur många liknande platser som finns runtom i Spanien.

2. Undermåliga investeringar i nätet

Det spanska elnätet är allmänt betraktat som eftersatt. Under en tid när elnätet blivit föremål för alltmer utmaningar har investeringarna inte ökat i samma takt.

Som vi ser har förvisso Spaniens investeringar i elnätet ökat i rask takt 2023 och 2024. Men detta framstår som en panikåtgärd som ändå inte står i proportion till utmaningarna. Solkraften har sexfaldigats sedan 2019 medan de årliga investeringarna i nätet har ökat med en faktor 2,5 under samma tid.

Vid en jämförelse med Tyskland och Sverige blir detta extra tydligt. Tyskland har också introducerat stora mängder väderberoende elektricitet under det senaste decenniet. Investeringarna i elnätet per producerat Terawattimme (TWh) har dock hela tiden varit väsentligt högre. Totalt under åren 2014-2024 har Tyskland investerat tre gånger så mycket pengar i elnätet per producerad TWh som Spanien.

Sverige påminner om Tyskland. Per producerad TWh har Sverige investerat dubbelt så mycket som Spanien i sitt elnät 2014-2024. Betänk sedan att solkraften är försumbar i Sverige medan den uppgår till 21% i Spanien.

Varje elsystem är unikt och kräver olika nivåer av investeringar. Och om tysk och svensk energipolitik är föredömen kan få vara osagt. Men klart är att väderberoende elproduktion kräver stora investeringar i elnätet samt att Spanien inte har prioriterat detta i tillräcklig utsträckning. Och nu är det för sent.

3. Begränsad överföringskapacitet

En tredje bidragande faktor är den begränsade sammankopplingen mellan den iberiska halvön och övriga europeiska länder.

Kapaciteten att exportera/importera el kan ställas i relation till ett lands elproduktion. En hög procentsats innebär en betydande sammankoppling med omvärlden.

EU har satt som mål att alla länder ska uppnå 15% sammankoppling. Som vi ser ligger Spanien och Portugal långt under denna nivå. Det finns egentligen bara en större kabel över till Frankrike.

Isolering från omvärlden innebär att de stora över- och underskott som lätt uppstår av väderberoende elproduktion blir svårare att hantera.

Problemen består i närtid

Den snabba expansionen av solkraft i det spanska elsystemet har inte kombinerats med tillräckliga investeringar i elnätet. Överföringskapaciteten mellan andra länder är dessutom undermålig.

Även om landet nu sjösatt panikåtgärder i termer av ökade investeringar i elnätet framstår dessa som eftertankens kranka blekhet.

Problemen består i närtid och vi ska därför inte bli förvånade om det blir fler elkollapser i Spanien och Portugal under året.

Om landet trots detta fortsätter satsa på att hela landets elförsörjning ska ske med “förnybar energi” måste det nog betraktas som någon sorts självmord.

Läs mer:

Hemberg: Så undviker Sverige en spansk elkrasch

Operatören varnade för “andelen förnybar el”

Svenska Kraftnät om spanska strömavbrottet

Solcellernas solförmörkelse – konkurserna ökade 57% i första kvartalet

Vansinnig Ebba Busch hotar hålla planerad elkabel till Tyskland som gisslan

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Curasight