Den trögrörliga sektorn

Att dramatiken är så stor på de finansiella marknadernabetyder inte att effekterna på de reala ekonomierna också måstebli stora.

Det är lätt att ryckas med av dramatiken på de finansiellamarknaderna och bli orolig för att det är kris också i den realaekonomin. Med en svagare krona, högre ränta och fallande börsblir vi ju allt fattigare så det kanske är bäst att redan nubörja se om sitt hus. Även staten får betala högre räntor påstatsskulden och Göran Persson och Carl Bildt har ett antalgånger under den senaste veckan fått svara på frågan om de inteborde dra tillbaka åtminstone en del av sina vallöften. Men detgäller att komma ihåg att den reala ekonomin är oerhört mycketmera trögrörlig än de finansiella marknaderna. Effekterna av detvi har sett på de finansiella marknaderna under de senasteveckorna kommer vi att se utspridda under flera år framöver.Tillsammans med alla andra rörelser i räntor, växelkurser ochaktiepriser under det senaste året eller så. KASTEN BIDRAR TILL STABILITETOch det är inte ens säkert att kasten på de finansiellamarknaderna gör den reala ekonomin mer instabil. Att definansiella marknaderna reagerar på minsta tecken på obalansskulle ju till och med kunna vara stabiliserande. I USA hardollarn enligt ett handelsvägt index varierat i ett spann påtjugo, trettio procent under de senaste fem åren. Denamerikanska långräntan har varierat mellan fem procent förnärvarande och som högst åtta procent under de senaste fem åren.Men tillväxten har legat mycket stabilt mellan två och fyraprocent. Den kraftiga ränteuppgången under 1994 följdes av enmycket mild avmattning under 1995.

För att få en uppfattning om vart den reala ekonomin är på väggäller det att lyfta blicken och inte stirra sig blind på densenaste veckans händelser. Då är det fortfarande så atträntefallet under de senaste åren är den helt dominerandetrenden som bör få stort inflytande på utvecklingen åtminstoneunder det närmaste året. Börsen har visserligen rasat med såmycket som tjugo procent från toppen i juli, men liggerfortfarande på ungefär samma nivå som för ett år sedan och helasextio procent högre än för två år sedan.

VARAKTIG FÖRSVAGNINGNär det gäller kronan ser försvagningen mera varaktig ut änförra veckans ränteuppgång.

Även om många nu ser den instabila kronan som ett argument föratt gå med i EMU så är det ju uppenbart att även fastaväxelkurser kan ställa till med stora problem. Flertalet av deländer som har drabbats värst under det senaste året har försöktatt uppnå någon slags stabilitet och förtroende genom att hållafast växelkurs mot dollarn. Det har inneburit att derasväxelkurser har blivit allt mer övervärderade. När det till sluthar blivit omöjligt att hålla växelkursen fast har smällenblivit desto värre. I och med att växelkursen inte har tillåtitsanpassa sig gradvis har den reala ekonomin fått ta en stor delav anpassningen. Både Sveriges kris under början av 1990-taletoch Norges hotande kraschlandning har ju också inslag av detta.

VARAKTIG SKRÄMSELEFFEKTOch en rejäl krasch skrämmer många placerare för lång tid.Riskpremierna stiger och osäkerheten om hur valuta, obligationeroch aktier i ett land ska värderas kan innebära attvärderingarna nästan inte har någonting med fundamentalafaktorer att göra under en tid. De enorma kasten på definansiella marknaderna i Asien och under den senaste tiden iRyssland är uppenbara exempel på det.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder