DI: Två intressanta byggbolag

Det svenska bostadsbyggandet fortsätter att öka i snabb takt. Två börsbolag ligger bäst till för att gynnas av den utvecklingen, skriver Dagens Industri.

Byggandet i Sverige tog fart under 2013 och allt talar för att uppgången kommer att hålla i sig i flera år framöver. Denna utveckling märks hos de börsnoterade byggbolagen. NCC har ökat antalet sålda bostäder till privatpersoner med 20 procent sedan årsskiftet och Besqab sålde under det senaste kvartalet 130 procent fler lägenheter än för ett år sedan.

Inga av de faktorer som historiskt brukar fälla en stigande bostadsmarknad hotar heller just nu den svenska bostadsmarknaden, utan mycket talar enligt DI för att byggbolagen kommer att göra goda affärer de kommande åren.

Byggbolagens beroende av den svenska bostadsmarknaden i resultaträkningen varierar emellertid rejält, menar tidningen som skriver att om man vill vara viktad mot den svenska bostadsmarknaden så är det JM och Besqab som gäller.

Under sitt halvår på börsen har Besqab bara stigit med 5 procent jämfört med börsintroduktionskursen som låg på 73 kronor. Vad gäller JM tappade aktien 10 procent i samband med Finansinspektionens förslag om amorteringskrav. Med den nuvarande låga räntenivån tar dock bankernas lånekalkyler höjd för amorteringar och såväl JM och Besqab ser intressanta ut efter höstens kursdipp, skriver DI.

 

 



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.