Ekonomer: Amorteringskrav saknar påvisbar samhällsnytta

Finansinspektionens amorteringskrav och övriga kreditåtstramning har stora kostnader, men saknar enligt forskningen påvisbar samhällsnytta. Det skriver ekonomerna Robert Boije, Harry Flam, John Hassler och Lars EO Svensson i en debattartikel i DN.

”Det är ansvarslöst att driva igenom en åtstramning som inte klarar en nyttokostnadsanalys”, skriver ekonomerna.

Enligt FI är nyttan att amorteringskraven tvingar nya bolånetagare att ta mindre lån vilket skulle minska riskerna med hushållens skuldsättning. Ett resonemang som bygger på FI:s uppfattning att högt skuldsatta hushåll kan komma att dra ner sin konsumtion kraftigt vid en konjunkturnedgång. FI menar att utländska erfarenheter från finanskrisen stöder uppfattningen.

”Men forskningen motsäger denna uppfattning. Konsumtionsfallet i andra länder berodde nämligen inte på skuldsättningen i sig utan på att ökade bolån före krisen använts till att finansiera en ’överkonsumtion’ i förhållande till hushållens inkomster”, skriver ekonomerna.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.