Enea gör nedskrivningar i halvmiljardklassen – VD lämnar omgående

Programvarubolaget Enea gör nedskrivningar på 520 miljoner kronor och säger upp ett 70-tal medarbetare. Bolagets VD Jan Häglund lämnar omgående.
Enea gör nedskrivningar i halvmiljardklassen – VD lämnar omgående - Enea1
Enea säljer mjukvara främst till telekomindustrin.

Eneas styrelse meddelar att VD Jan Häglund lämnar med omgående effekt och styrelseordförande Anders Lidbeck tar över som tillförordnad VD medan Kjell Duveblad tar över som styrelseordförande tills vidare.

En översyn av bolaget visar att på grund av förseningar i 5G-marknaden, försämrade makroekonomiska utsikter samt ökade avkastningskrav, behöver bolaget göra en omvärdering av framtida kassaflöden och upptagna tillgångar. Detta resulterar i en nedskrivning av immateriella tillgångar med totalt 520 miljoner kronor, hänförligt till goodwill och balanserade utvecklingskostnader, står det i pressmeddelandet.

Därutöver görs reserveringar för osäkra fordringar och ej erhållna intäkter med 66 miljoner kronor, hänförliga till ett stoppat NDL-projekt samt till valutarestriktioner i Egypten. Reserveringar och omvärdering av immateriella tillgångar kommer att belasta det andra kvartalet men är inte kassaflödespåverkande, skriver bolaget.

70 medarbetare sägs upp

Personalstyrkan för leverans och kundspecifik testning inom Telekomportföljen kommer att minskas, bland annat i Tyskland.

Totalt berör företagets effektiviseringsåtgärder 70 medarbetare och externa konsulter i Europa, Indien och Nordamerika. Omstruktureringskostnader under 2023 bedöms uppgå till 30 miljoner kronor, varav 20 miljoner kronor belastar det andra kvartalet.

Enea genomför även effektivisering och kostnadsreduktion inom professionella tjänster och produktutveckling, som enligt bolaget innebär ett förbättrat kassaflöde på 60 miljoner kronor per år, med full effekt från 2024, varav 50 miljoner kronor utgörs av minskade investeringar i egen produktutveckling.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets