Entra Data: Kan bli ännu bättre

Entra Datas fokusering på finanssektorn gör att bolaget gräverguld nu. Om bankerna börjar lägga ut IT-funktioner kan det bliännu bättre.

Bank- och finanssektorn investerar stenhårt i IT, såväl i nyaprogram som i konsulter. Det har gjort att IT-företaget EntraData nu gör lysande affärer. Entra är ett program- ochkonsultbolag som är helt inriktat på banker, försäkringsbolag,fondkommissionärer, kortföretag och så vidare. I fjol ökadebolagets omsättning med nära 50 procent. Och bolaget spår entillväxt i minst den takten de närmaste åren.

Entras kunder finns både bland mindre aktörer som bland de storabankerna. De sistnämnda visserligen har egna IT-avdelningar, menEntra har gjort inbrytningar på delar av storbankernasverksamhet. Bolaget erbjuder nämligen i första hand ett antalnischade program, exempelvis för kapitalförvaltning,fondadministration, kontokort och bolån.

Entra är helt ledande i Sverige på den här typen avstandardiserade program för bank- och finans. Konkurrenter är iförsta hand mindre bolag med ett enstaka program som kankonkurrera med Entra inom en viss nisch. Detta är bolag somEntra gärna förvärvar. I fjol gjordes hela fyra förvärv avsådana. De närmaste årens omsättningsökning på minst 50 procentper år bedöms till hälften komma genom förvärv.

NORDEN I SIKTEEntra har som mål att bli marknadsledare i Norden på program förbank- och finanssektorn. Hittills har dock Entras omsättningutanför Sverige varit blygsam, runt 10 procent av de totalaintäkterna. Sannolikt måste bolaget göra ett antal förvärv föratt få upp omsättningen här. I höstas var Entra nära att gåsamman med sin norska konkurrent, Provida, men affären stöp påatt de inte kunde enas om vilken andel ägarna skulle ha i detnya bolaget.

Även om de egenutvecklade programvarorna är självakärnverksamheten står den delen bara för runt 25 procent avomsättningen. Resterande 75 procent är intäkter frånkonsultation, omkring programmen. Det är visserligen en säkeroch lönsam intäktskälla, men kan fungera som en flaskhals förEntras tillväxt. Att erbjuda egen konsultation gör att bolagetmåste öka personalen i samma takt som programförsäljningen ökar.

Konsulta eller inte konsulta?

Alternativet är att lägga ut konsultationen kring programmen påexterna bolag, exempelvis andra IT-konsulter, för att heltkoncentrera sig på programutveckling och försäljningen avprogramlicenser. Det är en strategi som till viss del kommer attprövas när Entra nu ökar den internationella satsningen, menenligt ledningen är det på längre sikt rätt strategi att ta handom installation och konsultation på egen hand för att garanterakvalitén. Det är möjligt, men å andra sidan är hemligheten bakommånga av världens framgångsrika och snabbväxande programhus, somtyska SAP och holländska Baan, att de har låtit andra ta hand områdgivning, installation med mera för att helt fokusera på attöka programförsäljningen.

Om inte Nordensatsningen tar fart ser Entras ledningtillräckligt med möjligheter att finna tillväxt bara i Sverige.Bolagets VD, Ulf Tangen, räknar med att de svenska bankernakommer att investera runt 10 miljarder i IT, de närmaste åren.Att jämföra med Entras omsättning på drygt 200 miljoner. Hanhoppas mycket på en trend där bankerna lägger ut sina IT–avdelningar på en extern partner, så kallad outsourcing. Dethär har dock varit på tapeten i flera år, utan att ta fart. Enliknande utveckling har skett i flera andra branscher. Å andrasidan är IT en så strategisk och central del i bankernasverksamhet, numera, att många banker ställer sig tvivlande.

MÅSTE BLI STÖRREEntra tror att outsourcingtrenden tar fart när bankerna väl löstsina kortsiktiga utmaningar att anpassa systemen till år 2000och EMU. Entra har visserligen en stark ställning i branschen,men måste sannolikt bli större för att bli trovärdig somoutsourcingpartner om outsourcingen väl tar fart. Tillräckligtstora är däremot IT-jättar som IBM och Cap Gemini, vilka redanidag gör uppdrag åt banker.

Dessa jättars ökade fokus på banksektorn är ett potentiellt hotmot Entras tillväxtmål. Det finns även andra. Bolaget står – ilikhet med sina kollegor IBS och Intentia – inför en storombyggnad av sina programvaror enligt så kallad objektorienteradteknik. Väl slutfört innebär det många fördelar, men det finnsflera exempel på amerikanska företag som inte lyckats med dethär generationsskiftet. Ett ytterligare hot är om till exempelen finanskris skulle minska sektorns investeringar i IT, även omdetta inte lär bli aktuellt på många år. Slutligen delar Entrasamma utmaningar som de andra svenska IT-företagen: brist på IT–kompetens, hög personalomsättning och snabba löne-stegringar.

VÄRD ATT KÖPAEntra står idag i 350 kronor, betydligt högre änförsäljningspriset i samband med börsnoteringen för ungefär ettår sedan som var 195 kronor. Det tyckte Affärsvärlden då vardyrt. Men fjolåret överträffade de flestas förväntningar,sannolikt också bolagets egna. Ett tillväxtmål på drygt 15procent vid introduktionen landade alltså på nära 50 procent.Trots den snabba tillväxten lyckades bolaget uppnå 13,5 procentsvinstmarginal. Och sedan introduktionen har alltså bolagetskruvat upp marknadens förväntningar rejält. Om bolaget lyckasinfria sitt mål på en 50-procentig tillväxt om året, medbibehållna marginaler, är aktien klart köpvärd.

Frågan är om Entra kommer att klara detta. Kanske inte; menframtiden ser ljus ut och även med en lägre tillväxttakt seraktien intressant ut. Även med ett högt avkastningskrav på 12procent räcker det med att Entra ökar vinsten med runt 30procent de närmaste fem åren för att därefter växa medavkastningskravet. Det bör bolaget klara.

BILDTEXT: Ulf Tangen, Entra Datas VD, hoppas att bankerna läggerut sina IT-avdelningar på en extern partner.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.