Billerud
Ett papper som gjort sitt
För ett bolag vars målsättning är att växa med 3–4 procent organiskt med en rörelsemarginal på över 10 procent var 10 procents omsättningstillväxt och 12 procents rörelsemarginal under första kvartalet väldigt starka papper.
Vd Per Lindberg har anledning att vara nöjd, men han konstaterar samtidigt i rapportens vd-ord att den kraftigt försvagade kronan och inga underhållsstopp gynnade utvecklingen. På ”valutadopade” prognoser för innevarande år handlas aktien till ett p/e-tal kring 18.
Värderingen kan ställas i relation till att dåvarande Billerud under många år var ett p/e-10-bolag. När börsen var het kunde nyckeltalet ta sig över 12. Visst har koncernen blivit mer stabil tack vare Korsnäs-fusionen 2012 och förvärvet från UPM, men den är fortfarande cyklisk.
Billerud Korsnäs har alltjämt en industriexponering på cirka 25 procent. Det kan också vara värt att påminna om att det ”stabila” Korsnäs, med sin vätskekartong, fick se rörelseresultatet falla med 40 procent under 2008 som ett resultat av vikande efterfrågan och höga vedpriser. Noterbart är också att den största lönsamhetsförbättringen under första kvartalet kom i affärsområdet Packaging Paper där den resterande massaverksamheten återfinns. Denna tidigare problemverksamhet går som tåget just nu, men goda tider i massabranschen är farliga att extrapolera. Den som vill spekulera i massa kan göra det till betydligt lägre multiplar i Rottneros. Oroande är också att vd Per Lindberg talar om ökad konkurrens inom segment som MF-papper och liner.
Senast vi synade Billerud Korsnäs var i mitten av november med en köprekommendation. Bara två månader senare nådde aktien vår riktkurs på 120 kronor – en nivå aktien nu överstiger med råge. Direktavkastningen på 2 procent ger i dagsläget inte mycket stöd till kursen. Och kalkyler med normaliserad lönsamhet och värdering talar för att bättre köplägen väntar framöver. Bra bolag, mindre bra aktie.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.