Fallande resultat för Oscar Properties

Bostadsutvecklaren rapproterar en sjunkande vinst och färre sålda bostäder under kvartalet.
Fallande resultat för Oscar Properties - oscar-properties-oscar-engelbert-700_binary_6961074.jpg

Oscar Properties redovisar ett rörelseresultat om -17,1 miljoner kronor för det andra kvartalet (43,3). Kvartalets nettoomsättning uppgick till 334 miljoner kronor (751). Nettoresultatet var -44,1 miljoner kronor (15,2) och resultatet per stamaktie uppgick till -1:94 kronor (0:27).

”Räknar man bort den goodwillnedskrivning – en engångskostnad – vi gör för det nu nedlagda byggbolaget är det till och med så att rörelseresultatet hamnar på 33 miljoner kronor plus”, skriver Oscar Engelbert i vd-ordet.

Han sticker samtidigt inte under stol med att Oscar Properties har utmaningar och att arbetet med att ge bolaget en stabilare kapitalstruktur ”är långsiktigt avgörande”.

”Under perioden har några viktiga steg tagits, inte minst försäljningen av dotterbolaget Nacka 5 som ger en positiv resultateffekt”, skriver han med tillägg att det allra viktigaste är att bolaget får ett avslut i diskussionerna om ett omvandlingsprogram för preferensaktierna.

Oscar Properties anger att det sålde 8 bostäder under kvartalet (22) medan antalet bokade bostäder uppgick till 36 stycken (26). Vid halvårsskiftet hade bolaget 184 bostäder i pågående produktion (1.114). Fortsatt var 88 av de 138 bostäderna i det andra norra tornet, Helix, sålda. Liksom i slutet av mars var 14 av 46 bostäder i projektet Unité sålda.

I det andra norra tornet, färdigställda Innovationen, har netto en av tre kvarvarande lägenheter sålts. I 79&Park har antalet osålda lägenheter minskat från sju till en under det gångna kvartalet. I projektet Båtturen 1 har ytterligare en bostad sålts netto och fyra bostäder fanns kvar i detta projekt vid halvårsskiftet.

Av de 75 säljstartade bostäderna i Gasklockan anges bokningarna uppgå till 68 stycken.

”Redan under första kvartalet slog jag också fast att bolagets fortsatt viktigaste uppgift är att få i gång försäljningen på ritning så att vi kan påbörja nya byggen. Den ambitionen tycker jag också att vi, åtminstone till del, levererat på. Under perioden har 36 bostäder bokats vilket kan jämföras med motsvarande period 2018 då siffran var 26. Nivåerna är visserligen inte helt tillfredsställande men det måste ändå betraktas som ett steg i rätt riktning”, skriver Oscar Engelbert som bedömer att det tilläggsavtal för Gasklockan som tecknat med Stockholm stad under perioden ”framöver kan komma att bli ett viktigt draglok när det gäller försäljning från ritning”.

Oscar Properties hade likvida medel om 252,5 miljoner kronor vid halvårsskiftet. Bolaget kallar på torsdagsmorgonen även till en extrastämma den 23:e september.

Oscar Properties styrelse vill få rättighet att öka antalet aktier till som mest 123 miljoner stycken samt att ha rätt till att emittera stamaktieslaget B2.

Det framgår av kallelsen till extrastämman den 23 september.

I dagsläget har bolaget totalt knappt 31 miljoner aktier utgivna, omkring en fjärdedel av 123 miljoner.

Styrelsen vill även få bemyndigande för beslut om återköp av utestående preferensaktier i ett förvärvserbjudande riktat till samtliga innehavare.

”Återköp får ske till ett pris som motsvarar börskursen för preferensaktie i bolaget av det slag som återköps med eventuellt tillägg för marknadsmässig premie (återköpsbeloppet)”, heter det även i kallelsen.

Ett återköp förutsätter att innehavare av preferensaktier samtidigt med anmälan om försäljning av aktier i enlighet med ett till dem riktat förvärvserbjudande tecknar stamaktier av serie B2 i bolaget för en total teckningslikvid motsvarande återköpsbeloppet för samtliga de preferensaktier som anmälan om försäljningen avser.

”Återköpsbeloppet ska i samtliga fall i sin helhet användas till att betala för tecknade stamaktier av serie B2”, påpekas det även.

”Syftet med bemyndigandet är att möjliggöra för styrelsen att genomföra ett utbyteserbjudande, varigenom preferensaktier och preferensaktier av serie B utbyts mot nyemitterade stamaktier av serie B2”, skriver bolaget.

Styrelsen söker därutöver bland annat bemyndigande för att kunna besluta om en nyemission, antingen riktad eller en företrädesemission.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.