Farorna lurar på kontoret

Företag med en krävande produktionsmiljö har ofta det bästa arbetsmiljöarbetet. I tjänsteföretag kanske man missar riskerna för att det inte verkar så farligt.

Det säger Lise-Lott Dufwa, hr-konsult på Talentum HR.

It-konsultföretaget Enfo är ganska typiskt för vissa mindre företag. De brister i dokumentation och systematik, men har de bästa intentioner. De skaffar de rätta möblerna och belysningen, de har frukt och hälsovård och satsar på den psykosociala arbetsmiljön.

– Det kanske är en jättetrevlig arbetsmiljö, men Arbetsmiljöverket skulle fråga efter arbetsmiljöpolicyn och vem som har ansvaret, säger Lise-Lott Dufwa på Talentum HR.

I tjänsteföretag kanske man inte riskerar att kapa en arm, men kontorsarbete kan orsaka skador på sikt.

–  En del faror lurar i själva kontorslandskapet, säger Lise-Lott Dufwa.

Den som behöver vara avskild för att koncentrera sig och hela tiden blir avbruten kroknar till slut. Och bokar man möten för allting för att inte störa, blir arbetet tungrott. Känns frågan för futtig för ett möte väcker det frustration för det som aldrig blev sagt.

Många företag tycker att det är svårt med alla regler och att veta var man ska börja. En hr-konsult kan hjälpa till med att inventera hur företaget uppfyller de formella kraven och göra en medarbetarenkät utifrån både fysiskt och psykosocialt arbetsmiljöperspektiv.

Människor som trivs presterar bättre, så det är ganska lätt att inse att en god arbetsmiljö är lönsam. Fast det är inte så lätt att visa i siffror. Men ökad frisknärvaro går att räkna på.

– Det innebär både minskade kostnader och ökad produktivitet, säger Lise-Lott Dufwa.

Alla chefer behöver veta vad lagen kräver och hur man systematiskt ?undersöker arbetsmiljön, skriver handlingsplaner, åtgärdar och följer upp.

– Men också det dagliga ledarskapet är en del av arbetsmiljöarbetet. Skapa delaktighet och engagemang, hantera konflikter och stressreaktioner bland medarbetare.

Läs om hur it-företaget Enfo arbetat med arbetsmiljön på Nyteknik.se!

nullnull

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här