FHM: Coronarestriktionerna blir kvar åtminstone i ett år

Coronarestriktionerna i Sverige kommer att ligga kvar åtminstone i ett år. Det säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten till SVT.
FHM:s generaldirektör Johan Carlson. Foto: Fredrik Sandberg/TT
“Vi får räkna med att åtgärder mot coronaspridningen kommer ligga kvar lång tid, vi pratar om åtminstone ett år fram”, säger han i SVT Agenda.

I flera europeiska länder protesterar människor mot restriktionerna. Även i Sverige märks en trötthet och Johan Carlson tycker svenskarna blivit lite för slappa, skriver SVT.

Hålla avstånd, jobba hemifrån och ha handhygien. Det har varit mantrat från Folkhälsomyndigheten de senaste månaderna. Nyligen infördes familjekarantän för vuxna och gymnasieelever som bor med någon som är smittad. Samtidigt har vissa lättnader av restriktionerna presenterats, bland annat är besöksförbudet på äldreboenden lyft sedan första oktober och event med sittande publik på uppemot 500 personer väntas tillåtas, skriver SVT.

Johan Carlson säger att det kan bli aktuellt med lokala restriktioner om man ser en ökning av smittspridningen i en stad eller ort.

Han säger också att de åtgärder man vidtar ute Europa inte är hållbara.

“Vi försöker hitta ett läge som ligger stadigt och som håller nere spridningen, vi får inte bort den men vi kan hålla nere den på en rimlig nivå.”    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här