Fler i finansbranschen straffas

Under 2019 anmäldes rekordmånga disciplinärenden i finansbranschen, 56 fall. Det är mer än dubbelt så många som för sex år sedan.

Sammanlagt återkallades 17 yrkeslicenser, vilket i praktiken innebär yrkesförbud under tre år, skriver Dagens industri (Di).

Katarina Lidén, vd för branschorganet Swedsec vars disciplinnämnd granskar ärendena, förklarar ökningen med allt fler verksamma inom finansbranschen.

– Den främsta anledningen till ökningen är att antalet personer som har licens har ökat kraftigt under de senaste fem, sex åren, samtidigt som företagen har blivit allt bättre på att upptäcka regelöverträdelser, säger hon till Di.

Närmare 24 000 personer är i dag aktiva licensinnehavare och 190 företag är anslutna till Swedsec. Det är bland annat banker, fondbolag och försäkringsbolag. Förskingring, slarv med dokumentation och uppblåsta försäljningssiffror hör till förseelser som bestraffats.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här