Flygfursten ochsegern på Bjärehalvön

Åklagarens vittne i en insiderhärva. Huvudperson i Sveriges mest infekterade golfbanestrid. Storvinnare i en flygleasingaffär med Goldman Sachs. Skånes skyggaste miljardär Karl-Axel Granlund har haft ett svettigt år.

Tisdagen den 11 mars evakuerades 400 elever från en gymnasieskola i centrala Båstad. Någonstans i byggnaden kan en bomb vara placerad. Bombhotet uppges ha kopplingar till finansmannen Karl-Axel Granlunds planer på en golfbana på Bjärehalvön. Det antyder innehållet i det brev som skickades till polisen. Exakt vilka ord som används i hotet vill polisen dock inte uppge.

– Det finns uppgifter som tyder på att bombhotet har samband med motståndet till golfbanebygget i Påarp, uppgav Charley Nilsson, informatör vid Helsingborgspolisen, till flera medier dagen därpå.

Någon bomb hittades aldrig, men polisen utreder händelsen och har krävt en utförlig redogörelse för golfprojektet.

Golfbanan har, ända sedan planerna presenterades för första gången för drygt nio år sedan, varit extremt omdebatterad. Den 26 mars skulle Båstads kommunfullmäktige äntligen fatta beslut om att tillåta banan. Men beslutet sköts upp till i förra veckan då det kom: Ja-sidan vann med 22 röster mot 19.

Bombhotet var bara den senaste incidenten i den enorma konflikthärd som golfbanan har inneburit för Karl-Axel Granlund. Kritiken har gjort den skygge finansmannen till en av Skånes mest omskrivna näringslivsfigurer. Och ovanpå det avslöjades i fjol en stor insiderhärva i hans bolag, där Granlund i slutet av maj är kallad av åklagaren för att vittna i rättegången mot före detta medarbetare.

Det har kort sagt varit ett hektiskt år i offentligheten för en man som helst av allt skyr den. Affärsvärlden har sökt honom vid flera tillfällen för en intervju, utan att han har velat ställa upp.

– Du har helt rätt i att jag vill hålla en sparsam kontakt med media. Jag har även nu för avsikt att göra det, varför jag vänligt men bestämt undanber mig en intervju, meddelade han Affärsvärlden i ett mail i början av april i år.

Det är också få utanför den innersta finanseliten som känner honom på riktigt. Visserligen är han storägare med några procent i bröderna Paulssons byggbolag Peab och deras ägarbolag Brinova, samt kämpar med det lilla flygavfuktningsbolaget CTT Systems. Men trots att han har en förmögenhet i miljardklassen, är han märkligt oexponerad.

Kommentarerna till olika affärer har varit sparsamma och det är i stället nära medarbetare som fått bli talesmän i allt från golfbaneprojektering till skatteplanering. Senast han gav en längre intervju var i Dagens Industri 1999. Då sade han bland annat:

– Jag kommer aldrig att låta Volito bli börsnoterat. Jag vill kunna ändra färdriktningen 180 grader utan att fråga aktiemarknaden.

Och så har det blivit. Volito AB ägs till 82,1 procent av Axel Granlund AB, som är det bolag som ytterst styr de flesta av Karl-Axel Granlunds affärer. Även de privata som framför allt utspelar sig på Bjärehalvön i nordvästra Skåne, nära sommarvillan i Torekov. Hit kom redan farfar, Eslövshandlaren Axel Granlund, för nästan hundra år sedan.

För Karl-Axel Granlund innebär den drygt 100 kilometer långa resan från bostaden i Malmö till Båstad inte längre enbart ledighet med familjen, utan också business. Han är inte den ende finansmannen som ser potential i Bjäres dramatiska landskap. Det kanske mest exotiska är att ungefär en fjärdedel av Sveriges verkställande direktörer har sina sommarhus i området. Och något dessa herrar, och en och annan dam, gillar är golf.

Eftersom grunden till en god affär är att möta en stor efterfrågan med ett attraktivt utbud såg Karl-Axel Granlund att det fanns ett bra underlag för att bygga en ny golfbana på Bjärehalvön. För alla andra golfbanor i området är redan proppfulla. Hans golfbana ska bli något utöver det vanliga och mäta sig med internationellt kända banor.

– Golfbanan kommer att locka folk till området även utanför säsongen, sade Karl-Axel Granlund till oroliga åretruntboende vid ett informationsmöte i juni 2007.

För är det något finansmannen från Malmö har lyckats med så är det att skapa djup osämja och ilskna tongångar i både Båstads kommunhus och i stugorna på Hallandsåsen. Hans golfbaneplaner ökar motståndarnas rädsla för att Båstad med omnejd utvecklas till en lekstuga för finansmän.

“Allt som glimmar är inte golf” och “Vår hembygd, Granlunds kassako” är några av de handskrivna slagord som finns på banderoller uppsatta runt om på Bjärehalvön. Bakom aktionen står den hemliga gruppen Bjäres Riddare som bildades förra sommaren i protest mot exploateringen. De vill vara anonyma då många medlemmar uppges vara företagare och andra officiella personer i kommunen. De upplever att det skadar dem att uttala sig öppet i den infekterade exploateringsdebatten.

Den senaste hemlighetsfulla aktionen utspelar sig på You Tube där körsång med kritisk text om sommargästernas exploatering ackompanjerar ett bildspel med öde hus och säsongsstängda verksamheter. Något uppsving för vinterlivet i turistparadiset tror riddarna inte att en lyxig golfbana kommer att innebära.

Mer offentliga motståndare är intresseföreningen Bjäre i Balans samt Bjäre Naturskyddsförening. Ordförande i den sistnämnda, Karl-Axel Sand, var också med på fjolårets informationsmöte i grönskan med sin namne Karl-Axel Granlund. Likheterna slutar med förnamnet, för han tror inte heller att en golfbana för de allra rikaste sommargästerna skulle gynna samhället. Men mötet med den annars så skygge finansmannen tyckte han var trevligt.

Och det omdömet har Affärsvärlden fått från flera mötesdeltagare. Karl-Axel Granlund mötte upp fritidsklädd i jeans och pikétröja. Han gav, enlig de närvarande, ett avslappnat och osnobbigt intryck. Förutom möjligen solglasögonen som han behöll på under diskussionerna. Men så var det också en solig kväll.

Karl-Axel Granlund är själv en hängiven golfare och de många milen med klubbor sätter sina spår. Kroppsbyggnaden vittnar om en man som gärna håller sig i form och han ger intryck av att må bra. Både fysiskt och psykiskt. Vid sin sida har han också hustrun som är sjuksköterska och barnmorska. Bilderna i årsredovsningen visar samtidigt en man i välsittande kostym – och med ett brett leende.

En förväntad arrogans lyste alltså med sin frånvaro under sommarmötet och han svarade lugnt och artigt på alla frågor. Kanske hade han lärt sig tala med bönder på bönders vis. En nära affärsbekant beskriver honom som en naturligt enkel och öppen människa.

– Debatten hölls på en anständig nivå. Men han sade inte så mycket egentligen, säger Karl-Axel Sand ganska uppgivet.

För det är med en dåres envishet som Karl-Axel Granlund har kämpat för att få bygga sin golfbana. För drygt tio år sedan började han köpa upp mark från bönder nära samhället Påarp. Men projekteringen stötte omedelbart på hinder. Bland annat länsstyrelsen har varit starkt kritisk och politikerna har vid flera tillfällen sagt nej.

I och med att en ny högermajoritet tog över i Båstad 2006 återupptog finansmannen sitt projekt. Det ursprungliga förslaget har ändrats något och länsstyrelsen har blidkats, bland annat genom en scoutstuga och fler stigar för allmänheten. Ett spel för gallerierna, enligt kritikerna. Ett sätt att göra ett vildvuxet område tillgängligt för fler, säger anhängarna.

– Jag försöker ta till mig det som folk tycker är negativt och sedan ändra på det, svarade Karl-Axel Granlund ödmjukt på en fråga från en kritisk boende om varför han inte nöjde sig med ett tidigare nej.

Den ödmjuka attityden ska dock ha brustit vid ett annat tillfälle då han tydliggjorde för politiker att Båstads kommun får klara sig helt utan hans investeringar om inte golfbanan blir av. Enligt Helsingborgs Dagblad ser han ett nej till golfbanan som en “amputering” av det ben som skulle ge ökad lönsamhet till de hotell och restauranger Granlund har lagt pengar i. Däribland Torekov Hotell, före detta Solsidan, och, i en tidigare investering, hotell Kattegatt.

– I den värld han kommer ifrån är man nog van vid att saker händer snabbt. Om inte, uppstår irritation. Han äger ju mycket mark och tror verkligen på sin idé. Han verkar ha blivit besjälad av den, säger den moderata kommunalpolitikern Benkt Ragnarsson.

När det den 9 april var tur för Granlunds golfbana att nå kommunfullmäktige återigen blev det tredje gången gillt. En av dem som kunde dra en lättnande suck var pensionären Stickan Nordlund som sköter golfbaneärendet ideellt för Karl-Axel Granlunds räkning. Han har sedan 1970-talet varit sommargranne med Granlunds i Torekov och blivit en nära vän till familjen. Med sig i sin projektgrupp har han ytterligare två personer.

– Karl-Axel har annat att göra. Han är inte alls engagerad, utan det är vi i projektgruppen som är i spetsen för detta. Eftersom vi verkligen tror på idén, förklarar han.

Redan 2010 räknar Stickan Nordlund med att han tillsammans med vännen Karl-Axel ska kunna gå sin första golfrunda. Vad som skulle ha hänt vid ett politikernej, eller om ytterligare hinder tillkommer, har de inte diskuterat i detalj. Stickan Nordlund antyder dock för Affärsvärlden att Karl-Axel Granlund i så fall får nog av kontroversiella golfbaneplaner och kan börja tänka på andra användningsområden för sin mark.

– Vi tar en sak i sänder. Det finns inga andra planer just nu. Allt är förstås möjligt. Men jag har svårt att se något annat än en golfbana.

Han vill samtidigt betona Karl-Axel Granlunds stora intresse för natur och miljö. Bortom hårt klippta golfgräsmattor.

– Han är mycket intresserad av bland annat skogsvård. Och vi tycker att det är trevligt att vi också får en scoutstuga i anslutning till golfbanan. Det är unikt.

Stickan Nordlund bekräftar också bilden av Karl-Axel Granlund som en målmedveten, men samtidigt finkänslig och sofistikerad man. Att köra över människor för egen vinning är inte hans grej, enligt vännen. Burdusa manér och humörutspel lyser med sin frånvaro i andras beskrivning av honom. Även om han är tydlig med vad han vill, är det viktigt att lyssna in andra. Så som han anser sig ha gjort i frågan om golfbanan.

Titlar som miljardär eller finansman är inget Karl-Axel Granlund själv känner sig bekväm med, enligt Nordlund. Civilingenjörstiteln är han mer stolt över.

– Han är en underbar kille, med en underbar familj, och med båda fötterna på jorden, säger Stickan Nordlund.

Det faktum att en gymnasieskola fylld med ungdomar bombhotades på grund av planerna på en golfbana tycker både projektör och markägare är otäckt, men de ser ingen anledning att avbryta planerna.

– Demokratin ska gälla, påpekar Stickan Nordlund.

Bombhotet mot skolan, om det nu hade med banan att göra, för dock bråket om golfprojektet till en ny nivå.

– Om det nu skulle vara så känner jag att det är ett tecken på att debatten som varit förts delvis på ett sådant sätt att det kan leda till sådant här. Det beklagar jag verkligen, sade Båstads kommunalråd Annette Åkesson (m) till Helsingborgs Dagblad.

Annette Åkesson och hennes parti är för golfbanan. Hon har dock anklagats för jäv i exploateringsfrågorna då hon före sin tid som heltidspolitiker arbetade på Peab.

Byggföretaget Peab, en av Båstads stora arbetsgivare, är en viktig länk för Karl-Axel Granlunds affärer på Bjärehalvön. Finansmannen sitter i bolagets styrelse, är nära vän med dess huvudägare bröderna Mats och Erik Paulsson och äger 6,0 procent av kapitalet via bolag.

Förutom golfbaneprojektet är Karl-Axel Granlund, tillsammans med Peab-bröderna, också involverad i de minst lika infekterade byggplanerna runt Norrvikens Trädgårdar i Båstad. Dessutom finns privata investeringar i olika hotell- och restauranganläggningar samt Malmöbaserade Galleri Leger som har en sommarfilial i Torekov.

Konst, golf och god mat är inte helt oväntat Karl-Axel Granlunds stora intressen. Affärsbekanta upplever honom som samhällsintresserad och någon kallar honom till och med för filantrop. Om filantropi är lika med välgörenhet går det dock inte att hitta några officiella behjärtansvärda engagemang, förutom en donation på 75 000 kronor till Eslövs stadsmuseum och ett lån till Malmö FF när fotbollsklubben var nära att gå under år 2000. Det sistnämnda visade sig dessutom också vara en god affär när Zlatan Ibrahimovic såldes till Ajax.

Finansmannen Karl-Axel Granlund påstås ha en medfödd förmåga att se affärer överallt. Hans företagssfär och investeringar under Volitogruppens flagg har under årens lopp också innehållit vitt skilda branscher. Numera är investeringarna i huvudsak koncentrerade till de tre kärnverksamheterna: flygleasing, fastigheter och strukturerad finansiering. Volitogruppen som helhet har vuxit stadigt under hela 2000-talet och 2007 ser inte ut att bli något undantag.

Ägarbolaget AB Axel Granlund har tillgångar på 4 miljarder kronor och ett eget kapital på en halv miljard, enligt den senast kända balansräkningen från 2006. Kärnan i bolagsimperiet är dock det rörelsedrivande bolaget Volito, där Granlund äger 82,1 procent. Volitogruppens eget kapital uppgick för 2007 till 1,5 miljarder kronor och tillväxten i justerat eget kapital till 22 procent. Något lägre än året innan. Resultat före skatt hamnade på 600 miljoner kronor, jämfört med 144 miljoner kronor i fjol.

Anledningen till den kraftiga ökningen är att Volito Aviation under året har sålt majoriteten av sin flygplansflotta till VGS Aircraft Holding, ett joint venture med Goldman Sachs. VGS Aircraft Holding ägs till 50 procent av Goldman Sachs och resten av ett dotterbolag till Volito Aviation AB. Ett servicebolag, Volito Aviation Services AB, som ägs till 20 procent av Goldman Sachs och till 80 procent av Volito Aviation AB, servar den gemensamma flygplansflottan i VGS.

– Transaktionen har stort strategiskt värde för Volito då den realiserar värdeökningar i vår portfölj, ytterligare diversifierar risken vad gäller vårt engagemang i flygleasing, förstärker vår likvida situation samt väsentligt minskar Volitogruppens balansomslutning, skriver gruppens vd Sven Holmgren i sin kommentar i den färska årsredovisningen.

VGS flygplansflotta består av 49 plan samt en flygplansmotor till ett bokfört värde av 745 miljoner dollar, skulder på 551 miljoner dollar och ett uppskattat marknadsvärde på 845 miljoner dollar. Allt enligt årsredovisningen för 2007. VGS är etablerat på Irland, men flottan är spridd över hela världen. I fjol förlängdes också flera leasingavtal och 17 nya medarbetare anställdes i Volito Aviation Services.

– Med denna utökning känner vi att vi står väl rustade för framtiden, kommenterar Volitos vd vidare.

Att framtiden är osäker på grund av oron på världens finansmarknader berörs också i den senaste årsredovisningen. Men Volito anses var utom fara, då risker redan har minimerats och kassaflödet är fortsatt gott.

Allt började just med flyg för civilingenjören Karl-Axel Granlund som också utbildade sig i flygstaden Linköping. Därefter blev han så småningom regionchef för finansbolaget Nyckeln AB där han efter några år på eget initiativ startade Nyckeln Flygleasing. Erik Pensers Gamlestaden kom så småningom in i bilden och Karl-Axel Granlund blev chef för det gemensamma flygleasingbolaget Indigo. När moderbolagen kraschlandade 1991 köpte Karl-Axel Granlund ut Indigo som han såg fortsatt lönsamhet i.

– Indigo var det enda av Nyckelns alla bolag som inte ställde in betalningarna. Men ingen vågade köpa det eftersom finanskrisen gjorde alla försiktiga, även de som fortfarande hade pengar, berättade Karl-Axel Granlund i en DI-intervju 1999.

Själv vågade han, men hade trots en välbärgad bakgrund inte tillräckligt mycket egna pengar. Indigos pris var 20 miljoner dollar. Granlund fick till slut tag på ett lån på Irland mot ränta och vinstdelning. Indigo Aviation såg nu dagens ljus och Granlund återkom ofta i intervjuer under senare delen av 1990-talet att det är allra bäst att starta företag i lågkonjunktur.

– Om det bär då, när det är som kärvast, är oddsen för fortsättningen goda, sade han bland annat till Sydsvenska Dagbladet 1996.

Först bantades dock Indigos flygplansflotta rejält från nio till ett plan. 1996 hade företaget vuxit kraftigt. Nu fanns tjugo Boeing 737 i flottan, värda runt en miljard kronor, enligt arkivuppgifter från Sydsvenska Dagbladet. Leasingavtal fanns hos elva operatörer i tolv olika länder. Men Indigos huvudkontor låg fortsatt i Malmö. Detta motiverade Granlund så här i ovannämnda DI-intervju:

– Jag bor ju här – det är skäl nog. Allvarligt talat spelar det ingen roll var i världen vi sitter. Bara det finns en telefon och en fax och en stor flygplats inom räckhåll.

Malmö fortsatte att vara en självklar bas även när Indigo Aviation noterades på Nasdaq 1998. Steget sågs som viktigt för en fortsatt expansion. Soliditeten skulle stärkas och riskkapitalet flöda in. I stället köptes hela bolaget året efter börsintroduktionen av ett irländskt företag. Indigo var då värderat till 150 miljoner dollar.

Det var efter utflykten till New York-börsen som Karl-Axel Granlund började bygga upp sin nya företagssfär utifrån moderbolaget Volito som betyder “jag strävar mot höjderna”. Volito AB bildades redan 1991 och var moderbolag till Indigo då det köptes ut från Nyckeln.

Genom bildandet av Volito Aviation AB 2001 började han om med fortsatt lönsamma flygleasingaffärer, kryddade med fastighetsuppköp och ett omfattande innehav av börsaktier. Sedan ett par år tillbaka sysslar Volito även med strukturerad finansiering genom sitt delägarskap i schweiziska Nordkap Bank AG, med ett kapital på drygt 600 miljoner kronor.

Ett växande innehav av aktier i byggbolaget Peab i början av 2000-talet knöt sedan ihop investeringarna med fastighetsbenet av Volito. Och ett 14-procentigt ägande i börsnoterade flygavfuktningsföretaget CTT Systems samt en flygskola ingår i dag i Aviationdelen av Volito.

CTT-aktien och bolagets lönsamhet har dock fortsatt att vara skakig under 2007, bland annat på grund av förseningar av Boeings nya modell 787 Dreamliner. Sammantaget backade aktiekursen med 35 procent under fjolåret. Värdet på Volitos CTT-aktier vid årsskiftet låg på 47 miljoner kronor.

– Volito har fortsatt en obruten tro på en långsiktigt stor värdepotential i CTT, skriver företaget i årsredovisningen.

Vidare har Volitogruppen kvar några mindre innehav, bland annat Nordsidan, Galencia och Itesco. Volitos fastigheter, alla i Öresundsregionen, är värda en dryg miljard kronor. Portföljens resultat före skatt hamnade i fjol på 27 miljoner kronor.

Den stora posten i bolaget är aktierna i byggbolaget Peab, där Karl-Axel Granlund genom Volito äger 5,0 procent av kapitalet och 2,5 procent av rösterna. Därutöver finns en post i det nyligen utdelade Peab Industri. Posterna är tillsammans värda cirka 1 miljard kronor.

– Innehavet i Peab är fortsatt av strategisk karaktär för Volito. Bolaget tittar på ett antal fastighetsprojekt i tidig fas som skulle innebära en väsentlig expansion vad avser bolagets fastighetsverksamhet, står det att läsa i Volitos senaste förvaltningsberättelse.

Ett 50-tal dotterbolag finns registrerade i Volitokoncernen och den ekonomiska redovisningen är invecklad. Så pass invecklad att Skatteverket har höjt på ögonbrynen i flera ärenden och “titt som tätt” är oense med Volito, enligt ägarens egna ord i en intervju från januari 2007.

Bland annat fick ett av bolagen i Volitosfären, Kattegat Invest AB, i fjol underkänt för ett ränteavdrag på 21 miljoner kronor.

I samband med skattebslutet gjorde Karl-Axel Granlund då ett av sina få uttalanden de senaste åren och konstaterade att Skatteverket brukar ha bra fantasi och att den här typen av affärer som låg bakom avdraget inte är ovanliga för en internationell koncern.

Mer exceptionellt och dramatiskt är dock händelserna som drabbade Karl-Axel Granlund och Volito förra våren. Då fick två nära medarbetare hastigt sluta efter att Ekobrottsmyndigheten hade delgivit de båda misstanke om grovt insiderbrott. Kammaråklagare Stig Åstrand vid Ekobrotssmyndigheten i Stockholm väckte kort därefter åtal och rättegång kommer att hållas vid Stockholms tingsrätt den 27 maj i år.

De två Volitoanställda samt två anhöriga hade köpt aktier i CTT Systems inför en stororder från Boeing i augusti 2005. Aktiernas värde ökade med 203 procent och de åtalade personernas sammanlagda vinst blev 2,5 miljoner kronor. Åklagaren hävdar i åtalet att affärerna gjordes med insiderinformation.

För pengarna riskerar de nu upp till fyra års fängelse.

– Brottet bör bedömas som grovt då gärningen omfattat betydande belopp, skriver Stig Åström i sin ansökan om stämning för grovt insiderbrott.

Karl-Axel Granlund kommer i slutet av maj vittna för åklagarsidan som vill höra honom om vissa omständigheter. Fram till dess håller han tyst om saken och det är Volitos vd Sven Holmgren som tvingas svara på alla obekväma frågor om fallet. Han betonar att företaget agerade snabbt genom att låta medarbetarna gå redan innan åtalet stod klart i juli 2007. Däremot är han tydlig med att poängtera att varken Volito eller Karl-Axel Granlund har tagit ställning i skuldfrågan.

– Blotta misstanken om insiderbrott riskerar att skada Volitos goda anseende. Vi har tydligt visat att vi inte kan acceptera agerande som står i strid med eller riskerar vårt goda namn. Och vi har gjort mer än vad som kan krävas av oss för att värna om vårt förtroende, lät Volitos vd meddela via ett pressmeddelande förra sommaren.

Uppträdandet i rätten och insiderrättegången är alltså ovälkommen uppmärksamhet för den skygge finansmannen. Faktum är att blygsamheten har gått i arv. I Granlundfamiljens hemstad Eslöv får vi en bekräftelse på det. Enligt Eve Olsson, före detta journalist och lokal historieforskare i Eslöv, var både fadern Karl-Erik och farfar Axel Granlund reserverade. De ska dock inte ha varit medvetet hemlighetsfulla, men däremot sparsamma med orden och vilka kontakter som odlades.

– Axel Granlund rörde sig ofta runt på stan. Han tillhörde societeten och var en driftig affärsman, aktiv i Köpmannaföreningen och Frimurarna, berättar Eve Olsson.

Farfar Granlund kom till Eslöv 1905 och startade speceri- och diversehandel på stadens Stora Torg. Företaget utvecklades till stadens modernaste affär och flera filialer öppnades på den skånska landsbygden. Mest känd blev Granlunds för sitt eget kafferosteri med sin slogan “Granlunds kaffe alltid gott”.

– Minnet av företaget lever kvar och det pratas fortfarande om Granlunds hörna, säger Eve Olsson.

Han berättar också om en ödesdiger händelse 1947 som avgjorde hela släkten Granlunds existens. Axel Granlund hade nämligen skickat sina fyra ogifta söner på en nöjesresa till Köpenhamn. Mycket riktigt träffade också sonen Torsten en dansk pige som senare blev hans fru. Men bröderna missade sitt flygplan tillbaka till Malmö. Detta plan störtade med Sveriges arvprins Gustaf Adolf, nuvarande kungens far, ombord.

På tredje våningen ovanför Granlunds affär i Eslöv bodde advokat Wilhelm Penser, far till en annan känd finansman – Erik Penser. Han var dock redan tonåring när Karl-Axel Granlund föddes på 1950-talet.

– Nej, vi har inte setts på 45 år och jag vet inte mycket om honom, säger Erik Penser till Affärsvärlden.

Han är själv en Eslövsromantiker och har halvt på skämt, halvt på allvar, sagt att det inte kan skada att vara från Eslöv om man strävar efter en varaktig förmögenhet.

Inte heller i affärssammanhang säger sig Erik Penser ha stött på Karl-Axel Granlund, trots att Granlund på 1990-talet köpte flygleasingdelen från finansbolaget Gamlestaden som hade kraschlandat under Erik Pensers ledning.

– Jag hade inget med den delen att göra, säger Erik Penser.

Under Affärsvärldens research om finansmannen Karl-Axel Granlund är det uppenbart att få har träffat honom personligen, och de som har det är på det klara med vännens, kompanjonens eller arbetsgivarens inställning till offentligheten. Lojaliteten och respekten är stor.

– Av respekt för honom tänker jag inte säga något. Han gillar inte detta, säger en bekant till honom.

I ett tidigare försök att få en intervju med honom har han angett säkerhet som en anledning till skyggheten. Och att många rika och framgångsrika människor känner en liknande oro finns det flera exempel på.

Bland arbetskamrater och nära är Granlund allt annat än skygg. En före detta anställd på Volito berättar att företagets högste chef under hennes tid på företaget gärna deltog vid fikaraster. Ofta i konversation om konst – och golf.

Volitos moderna kontor på Södra Förstadsgatan i centrala Malmö är också fyllt med vackra tavlor och konstföremål. Företagets årsredovisning pryds alltid av ett verk av en handplockad konstnär. För år 2007 är det Björn Wessman och hans målning “Ljusets natur” som får illustrera första sidan. Han är en konstnär som ofta låter sig inspireras av promenader i naturen. Kanske är det också här vi hittar Karl-Axel Granlunds drivkraft för att få anlägga en alldeles egen plats för promenader i naturen. En plats för att få inspiration till nya goda affärer – och som samtidigt kan bli en god affär.

ULRIKA HOTOPP
redaktion@affarsvarlden.se

_________________________________________________________

Gillar konst och golf

Ålder: 52.
Bor: Västra Hamnen, Malmö. Torekov på sommaren.
Familj: Fru och tre söner.
Utbildning: Studentexamen i Eslöv 1974. Civilingenjör Industriell ekonomi i Linköping.
Karriär: Regionchef på finansbolaget AB Nyckeln. Startade som anställd dotterbolaget Nyckeln flygleasing på 80-talet. Köpte ut flygleasingdelarna ur Nyckeln och Gamlestaden. Drev Indigo Aviation, som noterades på Nasdaq 1998 och såldes året efter. Grundade Volito (“jag strävar uppåt”) 1991.
Intressen: Golf och konst.

__________________________________________________________

Strävar stadigt uppåt

Volito Aviation
Flygleasing, sålde under 2007 majoriteten av flygplansflottan till ett bolag där Volito förblir en mindre delägare. Här finns också aktier i CTT. Nettoresultat 2007: 181 mkr.

Volito Fastigheter
Fastighetsportfölj huvudsakligen i Skåne, med ett marknadsvärde på drygt 1 miljard kronor. Här finns också aktier i Peab och Peab Industri. Nettoresultat 2007: 237 mkr.

Volito Structured Finance
Delägarskap i schweiziska Nordkap Bank, med en låneportfölj på 573 miljoner Schweizerfranc, motsvarande 3,5 miljarder kronor. Nettoresultat 2007: 10 mkr.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.