Fondindikatorn: 19 nyheter

I veckans Fondindikator finns 19 nya fonder och en ny fondgrupp, Norden Special.

Hösten är här med mörka och ruggiga kvällar. För många innebär långa höstkvällar att det äntligen finns lite tid över till att se om sina investeringar. Fondindikatorn är ett ypperligt instrument för en uppdatering. Nyheterna och förändringarna är speciellt markerade med en grå rand för att de ska vara lätta att hitta. En fond får exempelvis en grå rand om det skett en namnändring, avgiftsförändring eller om fonden är ny i tabellverket.

I det här numret är det ovanligt många nya fonder. Hela 19 stycken har tillkommit sedan i slutet av juni.

Av nytillskotten kommer sex fonder från en och samma förvaltare, Massachusetts Financial Services (MFS). Amerikanska MFS, som tagit Intervalor till hjälp för marknadsföringen i Sverige, lanserar tre räntefonder och tre aktiefonder som alla investerar i amerikanska värdepapper. Eftersom fonderna inte varit noterade i Sverige i sex månader finns inga avkastningssiffror i Fondindikatorn. Den som vill lära sig mer om förvaltaren och fonderna kan besöka MFS hemsida.

Göteborgsbaserade fondkommissionärsfirman Ekonomihuset har startat tre syskon till blandfonden Ekorren Trygghetsfond. En kort och en lång räntefond samt en renodlad aktiefond. Samtliga investerar enbart i svenska instrument. Även Ekonomihuset har en hemsida (www.ekonomihuset.com) för informationstörstiga.

Fischer Partners har lanserat en fond av det mer udda slaget, Farsalos Nyintroduktionsfond. Fonden investerar i bolag som står inför en marknadsnotering eller precis blivit marknadsnoterade, en riskkapitalfond med andra ord. Risken i en sådan fond är mycket hög. Det visar inte minst Affärsvärldens genomgång av börsintroduktioner under senare år i nr 35/98. För ytterligare information kan man besöka Fischer Partners hemsida (www.fip.se).

Krympande investering

Rysslandsfonderna är den snabbast växande branschen i Fondindikatorn. Under sommaren har Alfred Berg och Matteus bidragit med varsin fond. De sparare som hoppat på någon av senaste årets många Rysslandssatsningar har unisont fått se sina investeringar krympa i takt med den ryska börsen. Under årets åtta första månader har Moscow Times Index fallit med hela 78 procent.

ABB Fonder, som precis blivit uppköpta av S-E-Banken Kapitalförvaltning, har startat en Luxemburgregistrerad småbolagsfond Östersjö Småbolag som investerar i små och medelstora bolag i Baltikum, Finland, Polen, Ryssland och Sverige. Även Nordbanken har startat Småbolag Norden som investerar i Danmark, Finland, Norge och Sverige. Som små bolag räknas, enligt Nordbankens definition, bolag som svarar för mindre än 0,1 procent av de nordiska börsernas samlade börsvärde, det vill säga bolag med ett börsvärde på mindre än fem miljarder.

Gemensamt för ABB och Nordbankens nya småbolagsfonder är att de placerar sig i Fondindikatorns nya fondgrupp, Norden Special. I den här gruppen har även Alfred Bergs Optimal Norden, Carlsons Hanseatic Small, FS-bankens Talenten och S-E-Bankens Nordiska Småbolag sorterats in.

Under sommaren har dessutom ett antal fonder försvunnit. Sparbanken och Föreningsbanken har lagt samman fonder med överlappande placeringinriktningar. 22 fonder har på så sätt blivit elva. De sammanlagda fonderna har namn som börjar FSB Robur.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.