För dyr prispressare

Trots kursras och fortsatt stark kundtillströmning är Avanza för högt värderat för att Affärsvärlden ska trycka på köpknappen.

VÄNTA Skulle man enbart värdera en aktie utifrån intrycket av bolagets vd kunde Avanza höra till börsens högst prissatta. Rikard Josefson, som tog över ledarskapet i nätbanken i november 2017, utstrålar båda fötterna på jorden, gedigen branscherfarenhet, handlingskraft och förankring hos de anställda. Nu är börsvärlden dessvärre inte så enkel, för ser man bortom vd:s egenskaper är Avanza en betydligt mer problematisk fråga.

När Affärsvärlden i januari i år tittade på Avanza var slutsatsen att bolaget, för att försvara den höga värderingen, behövde avancera intäkterna från de icke-courtagerelaterade verksamhetsbenen. Årets första kvartal, som redovisades i förra veckan, gjorde inte aktiemarknaden glad och aktien rasade med 7 procent. Bolagets styrelseordförande och största ägare, Sven Hagströmer, tog tillfället i akt och köpte ytterligare 30 000 aktier. Är då slutsatsen att kursfallet skapat köpläge? Vi återkommer till den frågan.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här