Försäljning av värmepumpar steg rejält under fjärde kvartalet

Försäljningen av luft-vattenvärmepumpar steg med 42% under fjärde kvartalet jämfört med samma period i fjol, enligt statistik från Svenska Kyl & Värmepumpföreningen. Ökningen beror på fler företag som rapporterar sin försäljning men också ett skifte från bergvärmepumpar.
Nibe värmepump
Nibe utvecklar, tillverkar och marknadsför produkter som exempelvis värmepumpar, ventilationsprodukter, varmvattenberedare och fjärrvärmeprodukter.
”En av anledningarna till att segmentet luft-vattenvärmepumpar ökat så kraftigt under året kan vara att värmepumpsköpare väljer luft-vatten istället för bergvärme. Detta på grund av långa handläggningstider och svårigheter att få borrtillstånd. Det är framförallt i Stockholms kommun som detta är problematiskt”, säger Per Jonasson, VD på Svenska Kyl & Värmepumpföreningen, i ett pressmeddelande.

Under helåret 2020 steg försäljningen av värmepumpar med 9% jämfört med i fjol.

Försäljningen av frånluftsvärmepumpar minskade under 2019 men ökade igen under 2020 till en ny rekordnivå. Ökningen för helåret stannade på 16%, medan ökningen under fjärde kvartalet uppgick till 27% . Den stora ökningen i detta segment beror framförallt på att utbytesmarknaden har kommit igång, menar föreningen.

Försäljningen av vätska-vattenvärmepumpar, så kallade bergvärmepumpar, minskade med 3%under sista kvartalet 2020. Ackumulerat under året har försäljningen minskat med 6%.

Börsnoterade Nibe är en aktör på marknaden för värmepumpar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.