Försenade mäklar-poliser

Om bara tre veckor ska fondhandlarbolagen själva se till attinsiderbrott i småbolag avslöjas. Men ännu har de knappast gjortnågra förberedelser.

Något dussin banker och fondkommissionärsföretag är illaförberedda just nu. Få, om ens någon, har anpassat sig till denya, hårda, regler som reglerar hur de ska skötainsiderbevakningen i bland annat det 60-tal bolag som ärnoterade på SBI-listan. Redan från 1 oktober skärps reglementetför kontrollen av att inga otillåtna insideraffärer görs. De nyaövervakningskraven överensstämmer i allt väsentligt med vad somgäller för Stockholms Fondbörs.

MÄKLARNA GRANSKAR SIG SJÄLVAAnsvaret för att sköta den utökade kontrollen faller dock inteden här gången på fondbörsen. Inte heller konkurrenten SBI(Stockholm Börsinformation), eller andra konkurrerande listorsom Göteborgslistan, berörs eftersom dessa inte är auktoriserademarknadsplatser.

I stället blir det nu en total nyordning: Enskildafondkommissionärsföretag, så kallade market makers somorganiserar handel i värdepapper, aktier, teckningsrätter elleroptioner – i SBI-systemet eller på egna sidor i Reutersystemetska ansvara för kontrollen. Bolag som Nordiska Fondkommission,Matteus eller Fischer Partners tvingas därmed att införa en radnya kontrollsystem för att övervaka handeln i de egna aktierna.Dessa market makers ska därmed i fortsättningen kontinuerligtfölja handel och kursutveckling, granska uppgifter som kommerfram i pressen och dessutom utreda misstänka fall avkursmanipulation och insiderbrott. Det betyder bland annat attdet kan bli aktuellt att göra något så känsligt som att frågakonkurrenterna om vilka värdepapper som dessas kunder har köpteller sålt (och varför) – något som rimmar illa medbanksekretessen. Så här beskriver finansinspektionen de nyaarbetsuppgifterna: Värdepappersinstituten ska inhämtainformation från //kunder och motparter i syfte att utredainträffade händelser. Det är en syssla som fram till nu harvarit förbehållen fondbörsen och finansinspektionen. Med andraord behövs både mer personal, och antagligen också nya elleråtminstone kompletterade datorsystem. All information ska sparasi tio år.

INGA DISPENSERDe nya kontrollreglerna har inte efterlysts av aktiemarknaden.Där tycker olika företrädare att regeländringen hetsats fram ochknappast är behövlig. BranschorganisationenFondhandlarföreningen har till exempel inte mer än hunnitbestämma vilka personer som ska sitta i den arbetsgrupp som skafinna en gemensam metod att sköta insiderövervakningen. Och inteens finansinspektionen tror att fondhandlarbolagen ska hinnalösa uppgiften innan reglerna träder i kraft:Nej. Det tror jag inte men vi har inte heller fått någon ansökanom dispens, säger Jan Green, vid inspektionens insiderenhet. Påsikt lär nog handeln i SBI-bolag och andra inofficiella aktiergynnas av att insiderreglerna skärps, inte minst som mångaaktieägare säkert lever i tron att övervakningen avaktiemarknaden är den samma, oavsett vilken lista som aktiernanoteras på. På sikt blir de nya reglerna inte fullt såkomplicerade att efterleva för fondkommissionärsföretagen. NärSBI kanske redan i vinter blir en auktoriserad marknadsplats -en ansökan går enligt planerna till finansinspektionen i mittenav september kan SBI också sköta marknadsövervakningen.Samtidigt kan fondföretag lägga ut övervakningen av andraonoterade bolag på entreprenad, till exempel till Stockholmbörsinformation.

BILDTEXT: Mäklarna ska själva sköta insiderbevakningen i närmare100 bolag från den 1 oktober.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.