Göran Perssons skogsbolag kopplas till stulen rumänsk skog

Det svenska skogsbolaget Greengold AB, med tidigare statsministern Göran Persson som styrelseordförande och delägare, dras in i en rumänsk korruptionshärva.
Göran Perssons skogsbolag kopplas till stulen rumänsk skog - goran-persson-affarsvarlden-700_binary_6880915.png

Bolaget köpte förra året mer än 14 000 hektar skog i landet där åtminstone 1 000 hektar misstänks ha förvärvats på ett brottsligt sätt, skriver tidningen ATL, som var först med att rapportera om nyheten.

Fyra personer dömdes 2016 till fängelse i Rumänien för så kallad land-grabbing då de lurat till sig de 1 000 hektaren statlig mark genom förfalskade dokument. De nya ägarna Greengold misstänks inte för brott men får kritik från den rumänska skogsägarorganisationen Nostra Silva, vars ordförande anser att bolaget saknar moralisk kompass.

De tidigare österrikiska ägarna skulle ha lämnat tillbaka den stulna marken, ett krav för att återfå sin FSC-certifiering för hållbart skogsbruk. Men när skogen bytte ägare försvann det kravet.

Göran Persson vill inte kommentera uppgifterna till ATL utan hänvisar till bolagets vd Sorin Chiorescu. Hans bild är att de tidigare österrikiska ägarna agerat i god tro, men att Greengold skulle rätta sig efter ett eventuellt rumänskt domslut.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.