Günther Mårder: Skyhög riskvilja bland investerarna

Investerarnas riskvilja är för närvarande skyhög efter att ha vuxit successivt under en tid, och det är skälet till att börsen har nått nya rekordhöga nivåer på sistone. Det säger Nordnets sparekonom Günther Mårder vid Nordnet Live.

Det är inte börsbolagens vinster som har varit en drivande faktor bakom börsuppgången, utan snarare faktumet att nollränta råder, bedömer han.

Världsekonomin står inför stora utmaningar och man har försökt att stimulera sig ur krisen genom väldigt låga räntor.

”Självklart driver det här kapital in till aktiemarknaden när vi upptäcker att vi knappt kan få någon avkastning på de räntebärande alternativ som står till buds”, resonerar Günther Mårder.

Riskviljan är den faktor som han tror kommer att vara avgörande för börsens utveckling framöver. Det kan komma effekter på riskviljan från makroekonomisk data eller enskilda händelser i konflikter eller i ekonomin. Då kan investerarna snabbt börja dra tillbaka pengar från aktier, konstaterar Mårder.

I dagsläget ser han inget som väntas få omkull riskviljan, men det kan gå fort när det väl händer, noterar sparekonomen.

Lågränteläget kommer att bestå under lång tid framöver, bedömer han samtidigt. Egentligen är det konstigt att Sverige har så låg ränta med tanke på att ekonomin går hyfsat bra, säger han.

”Man för en penningpolitik som är ytterst ovanlig för det scenario som svensk ekonomi befinner sig i”, säger Günther Mårder.

Vidare tror han att 2015 kan bli en rekordår när det gäller företagsförvärv.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.