Handelsbanken: Botten är nådd – nu stiger trävarupriserna

Priserna på träråvaror har passerat konjunkturbotten och väntas stiga i höst och in i nästa år. Detta enligt Handelsbankens nya Skogsrapport.
Handelsbanken: Botten är nådd – nu stiger trävarupriserna - kopfer skog
Christian Kopfer är Handelsbankens aktieanalytiker för skog och råvaror.

”Priserna på industriella skogsprodukter bör fortsätta att gradvis återhämtas under de kommande kvartalen och efterfrågan på skogsråvara kommer sannolikt att stiga”, säger Christian Kopfer, Handelsbankens aktieanalytiker för skog och råvaror, i en kommentar.

Prisnivån på skogsmark sjönk nominellt med 5% senaste året, men det är stora skillnader över landet. Priserna i södra Sverige sjönk mest, med nästan sju procent jämfört med 4% i övriga Sverige.

”De högre räntorna i kombination med försämrade konjunkturutsikter var sannolikt de viktigaste faktorerna bakom de fallande priserna under förra året. När det gäller framtidsutsikterna för skogsmarkspriser är vi fortsatt positiva på lång sikt, framförallt då vi ser ett underutbud på skogsråvara under en lång tid framöver”, kommenterar Jesper Forsman, segmentsansvarig skog på Handelsbanken.

En fortsatt svag efterfrågan inom framförallt byggindustrin, kommer leda till ytterligare kapacitetsneddragningar. Handelsbankens experter bedömer att lägre produktionsnivåer kommer att driva upp priserna måttligt även för det andra kvartalet. För att en substantiell återhämtning av sågade trävarupriser, behövs troligen en konjunkturell förbättring i efterfrågan.

”På längre sikt är vi fortfarande positiva framförallt på grund av en stark strukturell efterfrågan. Vi räknar med att prisnivåer och lönsamheten för svenska sågverk kommer att återhämta sig till runt tio procent över tid, vilket är i linje med genomsnittsmarginalen sedan 2016”, säger Christian Kopfer i en kommentar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.