Hälsobringande bubbelvatten

Den svenske 1700-talskemisten Torbern Bergmans sura mage var orsaken till att den kemiska analysen av spårämnen utvecklades. Samtidigt uppfann han den kolsyrade läskedrycken.

Under 1700- och 1800-talen var det fashionabelt att resa till kur­orter och dricka brunn ur hälso­källor. Av detta skulle man bli frisk och kry och stark. Det förhoppningsvis hälsobringande vattnet kom vanligtvis från källor i kalkrika trakter, men det fanns hälsokällor även i det malmrika Bergslagen. Men vad var det egentligen som vattnen innehöll?

Uppsalakemisten Torbern Bergman besvärades av bullrig sur mage. För att kurera detta konsumerade han stora mängder importerat vatten från hälso­källor på kontinenten. Detta kostade honom en hel del pengar, så han beslutade sig för att undersöka om han inte kunde tillverka lika hälsobringande vatten billigare med kemins hjälp.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Invesco
Annons från Trapets