Hälsobringande bubbelvatten
Under 1700- och 1800-talen var det fashionabelt att resa till kurorter och dricka brunn ur hälsokällor. Av detta skulle man bli frisk och kry och stark. Det förhoppningsvis hälsobringande vattnet kom vanligtvis från källor i kalkrika trakter, men det fanns hälsokällor även i det malmrika Bergslagen. Men vad var det egentligen som vattnen innehöll?
Uppsalakemisten Torbern Bergman besvärades av bullrig sur mage. För att kurera detta konsumerade han stora mängder importerat vatten från hälsokällor på kontinenten. Detta kostade honom en hel del pengar, så han beslutade sig för att undersöka om han inte kunde tillverka lika hälsobringande vatten billigare med kemins hjälp.
Prenumerera
Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.
Premium
- Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
- Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
- Över 500 aktieanalyser per år
- Unika investeringsverktyg och portföljer
- Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
- Och mycket mer
Vill du se fler alternativ? Läs mer här