Handelsbanken: Bostadspriserna faller i sex månader till

Bostadspriserna fortsätter falla "med oförändrad styrka", konstaterar SEB. Handelsbanken räknar med fallande bopriser det kommande halvåret.
Handelsbanken: Bostadspriserna faller i sex månader till - WEB_INRIKES
Foto: Fredrik Sandberg/ TT

Nya Valueguard-siffror visar att bostadspriserna sjönk ytterligare i oktober. Handelsbanken noterar att lägenhetspriserna nu fallit med 7,9% de senaste tolv månaderna. Motsvarande siffra för villor är en nedgång på 11,1%. Och ytterligare nedgångar är att vänta, spår storbanken.

“Handelsbanken bedömer att bostadspriserna fortsätter falla i ytterligare sex månader, och räknar med en total nedgång på knappt 20 procent från toppen tidigare i år”, heter det i morgonkommentaren.

SEB skriver å sin sida i ett morgonbrev att banken har “svårt att se någon ljusning” för bostadspriserna den närmaste tiden – inte minst då Riksbanken kommer höja räntan på nytt senare denna vecka.

“Bostadspriserna fortsätter nedåt med oförändrad styrka”, skriver SEB i ett morgonbrev.

Så länge det är osäkert kring hur högt bolåneräntorna faktiskt klättrar så kommer vi få se fallande bostadspriser, enligt Swedbank. Banken skriver att nedgångarna i oktober – som du alltså kan läsa mer om här – var i linje med förväntningarna.

“Vi förväntas oss att bostadspriserna faller med 15-20% i hela landet i säsongsjusterade siffor från toppen i februari till botten under första halvåret 2023”, skriver Swedbank vidare.

“Oroar Riksbanken”

Nordea beskriver utvecklingen i oktober (minus 3% för bostäder i hela Sverige) som en stor nedgång. Även Nordea räknar med att bostadspriserna ska falla runt 20% från toppen.

“Vi räknar inte med att priserna ska stabiliseras inom kort”, konstaterar banken.

Nordea skriver också:

“Hastigheten i nedgångarna på bostadsmarknaden borde oroa Riksbanken. Riksbanken räknar med att bostadspriserna faller 18% från toppen, men de antar att priserna faller på ett mycket mer ordnat än vad vi tror. Vi räknar inte med att dagens siffror påverkar det komande räntebeskedet på torsdag, men fortsatta snabba nedgångar kan göra att Riksbanken agerar mer långsamt nästa år”.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.