Handelstvivel sänker Asienbörserna

Asienbörserna backade under den tidiga onsdagsmorgonen efter att oroligheterna i Hongkong tagit ny fart och staden aviserat att skolor kommer hålla stängt på torsdagen. Samtidigt syntes inga väsentliga framsteg i handelssamtalen, vilket tryckte ned kinesiska index.

Hongkongbörsens huvudindex Hang Seng var ned med över 2 procent på onsdagen och likt tidigare under det senaste halvåret när protesterna hettat upp i staden var det fastighetsaktier som gick ned samtidigt som konfrontationer mellan demokratiaktivister och polis blev allt våldsammare under dagen.

Den senaste utvecklingen har eskalerat efter att en demonstrant sköts i början av veckan. Våldet har därefter flyttats från gator och in på bland annat universitetscampus och butiksgallerior.

Inte en enda aktie i Hongkongbörsens storbolagsindex var på plus. Tunnelbaneoperatören MTR och Volvo Cars systerbolag Geely Automobile föll 3 respektive drygt 4 procent.

I Kina vek Shanghai-index ned omkring 0,6 procent medan Shenzhen backade 0,1 procent. Japanska Nikkei handlades ned med 0,9 procent i likhet med Sydkoreanska Kospi, medan Mumbaibörsen i Indien höll sig på nollstrecket. Vägledande för marknaderna är det så kallade “fas 1-avtal” som väntas undertecknas av USA och Kina inom kort, men som stött på vissa problem längs vägen, till stor del bestående av brist på formella framsteg.

“Det är oroande signaler, klockan tickar. Om vi inte ser väsentliga resultat inom den närmaste veckan tror jag att marnadens förtroende kommer börja tröttas ut”, sade CMC Markets chefsmarknadsstrateg Michael McCarthy.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här