Ideon gödslar Skåne

Malmö-Lund har seglat upp som ett drivhus för spjutspetsföretag inom såväl IT som bioteknik. Andelen Skånebaserade börsbolag har ökat. En av förutsättningarna för utvecklingen är teknikbyn Ideon.

Diet hade kunnat vara Kista, utan granar och svensk vinter hade det till och med kunnat vara ett mindre Silicon Valley. Men nu är det Scheelevägen i Lund, södra Sveriges hetaste företagsadress. I utkanten av Lund, sida vid sida med giganter som Ericsson och AstraZeneca, ligger de nya uppstickarna med namn som Axis och Precise Biometrics. Det byggs, det hamras, det är långt ifrån färdigt.

Mitt i ligger Ideon, forskningsbyn som odlat fram elva börsbolag på drygt två år med kända namn som Internetkonsulten Framfab, IT-konsulten AU-System och ovan nämnda nätverksföretag och biometribolag.

Utanför Ideons höghuskomplex snöar det på tvären; en stark kontrast till den glöd och intensitet med vilken Ideons VD Gertrud Bohlin-Ottosson talar om teknikbyn och dess tillväxtföretag:”Jonas Birgersson är värd all beundran. Vi är jättestolta över att Framfab startade här 1995, det berodde på att vi hade en bra internetuppkoppling.”

I Ideon finns 168 bolag med tonvikt på i första hand IT, men också bioteknik och totalt arbetar här 2000 personer. Teknikbyn hyser också en kuvös för de allra färskaste bolagen som får fri hyra, fri internetuppkoppling m m under sex månader, till dess att bolagen får styrfart.

Ericsson motor

Ursprungsidén att starta en forskningsby kom från professor Sture Forsén 1981. Två år senare togs det första spadtaget av Gun Hellsvik, då ordförande i Lunds kommunstyrelse, landshövding Nils Hörjel och rektor Nils Stjernquist. Ikea bidrog till ursprungsfinansieringen och första hyresgäst var Ericsson, som idag har över 1.500 anställda i området kring Ideon. Det var här Ericsson började pilla ihop sina första mobiltelefoner och platsen är fortfarande centrum för mobiltelefonutvecklingen, men också mycket annat som till exempel korthållsradion Bluetooth, ett av Ericssons framtidshopp.

Telekomjätten har varit motor för tillväxten i området och en förutsättning för forskningsbyns utveckling.

Anledningarna till att Ideon varit framgångsrikt är, precis om i Silicon Valley, den explosiva blandningen av framstående universitet, stora forskningsintensiva företag, och tillgången på entreprenörer och riskkapital. Just det sistnämnda har det varit lite si och så med, tills för några år sedan (vilket dock inte är unikt för just denna region).

Men det är inte bara kring Ideon det rör på sig. Näringslivet i hela Malmö-Lundområdet växer kraftigt. Landsändan har annars traditionellt haft ett något kluvet förhållande till nyföretagande. Personer som var med och grundade företag i slutet på 1980- och början på 1990-talet minns att intresset från kommunerna i både Malmö och Lund var minst sagt ljummet.

“Tidigare var Lunds kommun direkt företagarfientlig, Den ville inte släppa till mark till exempel,” säger Jan G Nilsson, grundare av bland annat datakommunikationsföretaget Switchcore och riskkapitalbolaget ITACT.

“Sveriges Sicilien”

Idag är tongångarna som sagt annorlunda mot hur det har varit. Det är drygt 15 år sedan Skånes dåvarande starke man, bankmannen Hans Cavalli-Björkman, kallade Skåne för “Sveriges Sicilien”

Skiftet sätter också spår i stadsbilden. Malmös gamla landmärke, Kockumskranen, ska rivas. Istället kommer det över 50 våningar höga bostadshuset Turning Torso att bilda blickfång.”Man ser att det går att göra här också, det går att driva företag, det går att behålla folk,” säger Stephan Muchler, VD för Sydsvenska Handelskammaren, samtidigt som han från börshuset blickar ut över Dan Olofssons framgångssaga Sigmas huvudkontor. “Det är svårt att se några skäl i dag till att flytta huvudkontor till Stockholm, det är inte där utan ifrån andra regioner ute i Europa hotet kommer.”

Bron med stort B, Öresundsbron, är ständigt närvarande, inte minst i diskussioner, även om användningen inte har blivit vad man hade tänkt sig. Bygget har spelat en viss roll för att locka företag och öka regionens attraktionskraft. Hittills är kanske betydelsen mera mental än faktisk, men det förhållandet kommer säkert att ändra sig med tiden.

“Det har inte hänt så mycket som man hoppades på med bron”, säger Gertrud Bohlin-Ottosson. “Det beror nog på att folk hade högt uppskruvade förväntningar. Men nu är det lite brons förtjänst att en del av börsbolagen väljer att stanna kvar här.”

Inte längre ett bakvatten

Efter att ha varit något av ett bakvatten i börssammanhang har Malmö-Lundregionen fått ett uppsving de senaste åren. Sedan 1996 har antalet börsbolag med huvudkontor i Malmö-Lund dubblats från 15 till 30 och i stort alla nya företag ligger inom de expansiva IT-, medicin- och biotekniksektorerna. Den procentuella andelen Skånebaserade bolag på börsen har också ökat, från 6 till knappt 8 procent.Av de 22 som tillkommit (flera har försvunnit också) finns 16 inom IT och annan högteknologi och fem inom bioteknik.

Även om också Göteborg sett antalet lokala börsföretag öka från 25 till 35 sedan 1996 är tonvikten inte alls lika tydlig på snabbväxande högteknologiska företag.

Bland de Skånebolag som uttalat ambitioner på en börsintroduktion finns till exempel Cellavision, som gör cellanalys, Fiberless Society, ProstaLund, Anoto, WeSpot, Bioinvent och Arrowhead.

Var börsföretags huvudkontor är lokaliserade har betydelse. Förutom den personal som är direkt sysselsatt så skapar huvudkontoren efterfrågan på olika typer av tjänster inom management, finanssektorn, investerarrelationer och PR.

Malmö-Lund bär också syn för sägen. Flera byråer för till exempel PR och investerarrelationer har öppnat kontor i Malmö nyligen och motivet är så gott som unisont, att “det är en region med synnerligen intressanta möjligheter och utsikter”.

Däremot saknar många av de byråer som etablerat sig i Malmö, som Spider Relations och Raptor, närvaro i Göteborg.

Kritisk massa

Studieförbundet Näringsliv och Samhälle (SNS) kommer inom kort med en rapport om betydelsen av huvudkontorens lokalisering för regionerna. Pontus Braunerhjelm, vice VD på SNS, menar att Malmö-Lundregionen har uppnått den kritiska massa som behövs för att det ska vara tillräckligt intressant att etablera och utveckla huvudkontor här.

“Det spelar stor roll om många företag är verksamma inom samma sektor, till exempel IT,” säger Pontus Braunerhjelm.

Att flytta huvudkontoret, som exempelvis Skanska och Gambro tidigare gjort, är inte längre nödvändigt, menar de Skånebaserade börsbolag som Affärsvärlden har talat med.

“Till att börja med finns det inget skäl för oss att flytta vårt huvudkontor, och skulle vi göra det så skulle det mest vara för att komma närmare marknaden och då är det snarare San Diego (Kalifornien) än Stockholm som är aktuellt,” säger Per Andersson, VD för Switchcore och en av den skånska IT-myllans bönder.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF