Ikea offer i USA:s handelskrig med Kina

Möbeljätten Ikea nödgas ställa in kräftskivor som bolaget planerat i USA. Orsaken? Det går inte att få tag på kräftor sedan amerikanerna infört strafftullar på kinesisk sjömat.

På åtminstone ett tiotal amerikanska Ikea-varuhus, bland annat vid varuhusen i Canton i Michigan, i Stoughton i Massachusetts, Renton i delstaten Washington samt i St: Louis, Missouri, och på Long Island, öster om New York, har årets kräftskiva, som hålls på traditionsenligt svenskt vis, ställts in.

Enligt information på möbelföretagets hemsida är orsaken att det inte längre går att få tag på kräftor i USA. På de olika varuhusens lokala hemsidor skriver butikskedjan att:

”På grund av oförutsedda omständigheter är den svenska kräftskivan, planerad till fredagen 14 september 2018, inställd. Tillgången på ’Swedish style’ – kräftor är otillräcklig i USA för den här tillställningen”.

Enligt uppgifter till Affärsvärlden har kräftbristen direkt samband med det handelskrig som under sommaren utbrutit mellan USA och Kina. Bland annat har amerikanerna infört en 10-procentig extratull på kinesisk sjömat. Enligt branschkällor importerar USA kinesisk sjömat till ett värde av 2,75 miljarder dollar, cirka 25 miljarder kronor. Det motsvarar cirka 15 procent av all sjömatsimport till USA.

Men just när det gäller kräftor är kinesernas andel betydligt större. Kina står för 92 procent av kräftimporten enligt branschsajten Alaska Fish Radio.

Ikea vill inte bekräfta att svårigheterna med att få tag på kräftor skulle bero på det uppblossande handelskriget.

– Ikea USA ställer in kräftskivorna på grund av att de inte får tag på tillräckligt med kräftor, de ger ingen anledning till varför. De erbjuder såklart alla kunder som köpt biljett pengarna tillbaka, skriver Anna Pilkrona Godden vid pressavdelningen vid Ikea-koncernen i ett mejl till Affärsvärlden.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.