Ingves: Riksbanken redo att göra mer

De senaste veckorna har varit några av de mest dramatiska Sverige har upplevt i modern tid. Riksbanken har, tillsammans med andra myndigheter gjort kraftfulla insatser för att se till att kreditförsörjningen fungerar, och är redo att göra mer "om det behövs, när det behövs". Det sade riksbankschefen Stefan Ingves på fredagen, enligt ett förskrivet anförande.
Riksbankschef Stefan Ingves.

”Jag har arbetat med många ekonomiska kriser, däribland tre stora i Sverige. Men jag har aldrig tidigare upplevt ett så snabbt förlopp och att det har fattats så många beslut på så kort tid”, sade Stefan Ingves.

Han konstaterade att den aktuella krisen är annorlunda i jämförelse med tidigare kriser han upplevt: den är ju inte från början en finansiell kris. Men de många åtgärder som satts in världen över för att värna liv och hälsa i samhället har också fått konsekvenser för ekonomin både här hemma och internationellt.

”Efterfrågan har kollapsat och utbudet minskar drastiskt. Den här gången handlar det om att staten på olika sätt bryggar över så att företag överlever och att så många som möjligt har jobbet kvar när vi är igenom krisen”, sade Ingves.

Han sade att osäkerhet om framtiden, ovilja att ta risk och brist på krediter kan förvärra och förlänga nedgången i ekonomin.

”Genom våra åtgärder bidrar vi till att upprätthålla kreditförsörjningen. Det minskar riskerna för att brist på pengar och kraftigt stigande räntor förvärrar läget. Genom att hålla räntorna nere bidrar Riksbanken till att konsumtionen och investeringarna inte faller lika mycket som de annars skulle ha gjort”, sade riksbankschefen.

Han sade också att de åtgärder som Riksbanken vidtagit ska ses som ”en slags försäkring för samhällsekonomin”. De motverkar problem på finansmarknaderna som i sin tur orsakar problem för svenska företag.

”Om bankerna har god likviditet själva och inte ser sig behöva delta i Riksbankens program är det bara positivt. Då behöver inte heller företagen ha problem att få banklån. Åtgärderna finns som en försäkring att det ska fortsätta att vara fallet”, sade Ingves.

Han försäkrade också att ”Riksbanken står redo att göra mer om det behövs, när det behövs, för att bidra till att svensk ekonomi ska klara sig igenom även denna kris”.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.