Investerare tar större risker

Den sammantagna risknivån på de finansiella marknaderna är oförändrad jämfört med för ett halvår sedan, men fler aktörer än tidigare har haft en ökad vilja att ta risk.

De svenska finansiella marknaderna fungerar väl. Det anser en majoritet av aktörerna på den svenska ränte- och valutamarknaden enligt Riksbankens halvårsvisa riskenkät som presenteras i dag.

Aktörerna anser att den sammantagna risknivån är oförändrad jämfört med för ett halvår sedan, men bedömer att riskerna relaterade till tillväxtländer har ökat samtidigt som riskerna kopplade till utvecklingen i EMU har minskat. Fler aktörer än tidigare har haft en ökad vilja att ta risk.

Riskerna i omvärlden anses har förändrats något. Risker förknippade med tillväxtländer anses ha ökat. Riskerna kopplade till EMU anses fortfarande vara påtagliga, även om sannolikheten för att de ska realiseras anses ha minskat under det senaste halvåret.

Aktörerna ser vidare fortsatt allvarligt på konsekvenserna som kan följa från risker kopplade till hushållens höga skuldsättning, enligt enkäten.

Aktörer, vilka framför allt är aktiva på räntemarknaden, uppgav att orsaken till ökad riskvilja är att det ställs allt högre krav på att genera avkastning. Flera aktörer påpekar också att många investerare tar sig till mer riskfyllda placeringsalternativ, som företagsobligationer, för att jaga avkastning.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.