IPO-guiden hissar tre flaggor inför Nordec Groups notering

Affärsvärldens IPO-guide har granskat Nordec Group inför noteringen på First North Finland och hittat tre flaggor.
Nordec Group IPO
Foto: Erik Mårtensson/NCC

Den 30 juni noteras Nordec Group på First North Finland. Inför noteringen har Affärsvärldens IPO-guide granskat bolaget och hittat tre flaggor, en för hög emissionskostnad, en för bristfällig information, och en för försenad process.

Nordec Group
Lista First North Finland
Storleksklass Miljardbolag
Börsvärde efter noteringen 660 Mkr
Sista teckningsdag 2022-06-27

HÖG EMISSIONSKOSTNAD

För ett IPO-bolag med höga emissionskostnader är tolkningen att bolaget antingen är i penningknipa, att det varit oordning i bolaget och/eller att priset på aktien är fel. Affärsvärlden hissar varningsflagg för alla bolag som är i sämsta fjärdedelen i sin storleksklass. Nordec Group betalar cirka 23 Mkr i emissionskostnader, motsvarande 7,0% av erbjudandet.

BRISTFÄLLIG INFORMATION

Det är en varningsflagga om man anar eller vet att det saknas viktig information i prospektet. Slarvig kommunikation, exempelvis många slarvfel i ett prospekt, kan också ses som bristfällig information.

Nordec Groups verksamhet har förändrats väsentligt genom olika företagsaffärer de senaste åren. Det är svårt att utifrån den historik som presenterats att förstå hur bolaget presenterar över tid.

Genom erbjudandet tar bolaget in 75 Mkr (7 MEUR) i nytt kapital och den tyska huvudägaren säljer aktier för 260 Mkr. Detta framgår klart av prospektet. Det hade dock kunnat framgå lite tydligare att bolaget i samband med IPO:n ska återbetala runt 96 Mkr (9 MEUR) till huvudägaren.

Sammantaget landar vi i att vi hissar en flagga.

FÖRSENAD PROCESS

När en noteringsprocess försenas är det ofta något dåligt som ligger bakom. Den 20 juni meddelade Nordec Group att både teckningstiden och första handelsdagen blir en vecka senare än tidigare kommunicerat. IPO-guiden hissar en flagga.

KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL NORDEC GROUPS SIDA PÅ IPO-GUIDEN

FLAGGOR ENLIGT AFFÄRSVÄRLDENS IPO-GUIDE

En av IPO-guidens främsta nyttor är att belysa små och stora ”flaggor” avseende erbjudandet och själva noteringen. Flaggorna gäller även börsfäighet men handlar INTE om bolagets verksamhet per se eller värderingen på aktien. De allra flesta noteringar får någon eller några flaggor.

Sista teckningsdag är måndag den 27 juni och teckningskursen uppgår till 7,36 euro.

Bolag Status Lista Sista teckningsdag Första handelsdag Affärsvärldens analys
Buyersclub Inväntar notering First North 2022-06-08 2022-06-20 Läs här
Nordec Group Teckningstid pågår First North Finland 2022-06-27 2022-06-30 Läs här
Hoi Publishing Teckningstid pågår NGM SME 2022-06-21 2022-07-08

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco