Japan beslutar om oförändrad penningpolitik

Den japanska centralbanken tog på onsdagen beslut om att hålla de penningpolitiska stimulanserna oförändrade, vilket var väntat enligt Dow Jones Newswires.

Röstsiffrorna i direktionen för den oförändrade politiken blev 8-1. Det innebar även oförändrade siffror över röstningen i jämförelse med föregående möte. Centralbankens mål för marknadsoperationerna att penningmängden ska öka med 80 biljoner yen per år kvarstår därmed.

Det meddelade centralbanken i sitt penningpolitiska uttalande.

”Japans ekonomi har fortsatt att återhämta sig måttligt, även om exporten och produktionen påverkas av inbromsningen i tillväxtekonomier”, skriver centralbanken i uttalandet vilket är en exakt upprepning av skrivningen efter föregående möte.

Internationella ekonomier har fortsatt att växa i en måttlig takt, trots inbromsningen på tillväxtmarknaderna. Exporten och industriproduktionen har den senaste tiden varit mer eller mindre oförändrad, huvudsakligen med anledning av effekten från inbromsningen på tillväxtmarknaderna.

Företagens investeringar har visat en måttligt ökande trend, då företagens vinster fortsatt att förbättrats tydligt. Med denna bakgrund av stabil förbättring i sysselsättningen och inkomstsituationen, har privatkonsumtionen varit spänstig och bostadsinvesteringarna har tagit fart.

 Bedömningen om affärssentimentet har dragits ned något där man sade att det generellt varit vid en fördelaktig nivå, även om det observerats en något försiktig utveckling inom vissa områden.

Japans ekonomi förväntas fortsätta att återhämtas måttligt. Årstakten för KPI kommer sannolikt vara omkring noll procent för närvarande, med anledning av effekterna med nedgången för energipriserna.

Medlemmen Takahide Kiuchi röstade återigen mot beslutet och ville att ökningen av penningmängden ska dras ned till 45 biljoner yen per år. Samtidigt föreslog ledamoten att inflationsmålet på två procent ska nås på längre sikt.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.