Aktiestrategen: Marknaden fruktar spridningseffekter till andra länder

Marknaden reagerar med en "ryggmärgsreflex" efter terrororganisationen Hamas attack på Israel. Det menar Swedbanks aktiestrateg Robert Oldstrand. "Det här blir ytterligare en osäkerhetsfaktor och marknadens underliggande oro är ifall det blir spridningseffekter till andra länder”, säger han till Affärsvärlden.
Aktiestrategen: Marknaden fruktar spridningseffekter till andra länder - APTOPIX Israel Palestinians
Eld och rök syns efter ett israeliskt flyganfall mot Gaza City under söndagen. Efter terrororganisationen Hamas attack mot Israel under helgen har världsmarknaden för bland annat olja påverkats. Foto: AP Photo/Fatima Shbair

Terrororganisationen Hamas attack mot sydvästra Israel i helgen och den israeliska responsen skapar oro på världsmarknaden. Stockholmsbörsen är i skrivande stund ned 0,6%.

Robert Oldstrand, aktiestrateg på Swedbank. Foto: Pressbild

”Det händer i ett område där det ofta är oroligheter, men den här omfattningen sticker ut. Det här blir ytterligare en osäkerhetsfaktor och marknadens underliggande oro är ifall det blir spridningseffekter till andra länder”, säger Robert Oldstrand, aktiestrateg på Swedbank.

Han berättar att flera marknadsreaktioner sker reflexmässigt vid den här typen av händelser. Oljepriset går upp och bolag som tillverkar försvarsmateriel får högre aktiekurs. Exempelvis svenska försvarskoncernen Saab har gått upp med 8%. Att det är röd dag i USA för räntemarknaden under måndagen är också något som gör att det är relativt små rörelser i marknaden.

”Störningar som dessa påverkar såklart oljepriset. Det är tufft att vara investerare i olja just nu, men tanke på raset på Brent-oljan förra veckan”, säger Robert Oldstrand och fortsätter:

”Vi är i en situation där aktiemarknaden hamnar lite i bakvattnet. Det är många externa faktorer som påverkar mycket just nu, som till exempel räntemarknaden där det varit stora, kraftiga rörelser med uppgångar inte minst i USA”, säger han.

Centralbankerna påverkar mer

Detta beror bland annat på att det i USA emitteras mycket statsobligationer för att finansiera budgetunderskottet. Förutom Federal Reserve försöker även centralbankerna i Kina och Japan att minska sitt innehav i amerikanska statspapper, vilket gör att det finns fler säljare än köpare för tillfället.

”Det här sätter tonen för vad som händer i marknaden, inte minst aktiemarknaden. Vi är i ett läge där marknaden ska hantera höga räntor under en längre period. Det blir lite mer makro och lite mindre mikro av det”, säger Robert Oldstrand.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.