Kapitalförsäkringar: Lita inte på skattefördelarna
Försäljningen av kapitalförsäkringar har gått strålande förbankerna det senaste året. Och eftersom deras intäkter ärungefär dubbelt så stora som vid normalt fondsparande är deförstås glada.Men även kunderna bör vara glada trots de högre avgifterna,hävdar bankerna, eftersom det finns så många fördelar medkapitalförsäkringar. Ingen reavinstskatt och därmed byten utanskattekonsekvenser, samt ingen arvs- eller gåvoskatt brukar detvå huvudargumenten vara.
Extra förmögenhetsskatt
Det är sant att man slipper reavinstskatt, men istället belastaskapitalet med en schablonskatt, som mest liknar en extraförmögenhetsskatt. I år är kostnaden 1,34 procent av kapitalet(närmare bestämt 27 procent av den genomsnittligastatslåneräntan föregående år, som 1998 var 4,98 procent).Det är också sant att man kan slippa arvsskatt upp till en vissnivå (se faktarutan på nästa sida). Men det vilseledande medbankernas marknadsföring är att de framställer de två fördelarnasom säkra. Sanningen är förstås att regering och riksdag när somhelst kan ändra skattereglerna.Det första som kan ändras är nivån på schablonskatten. Senastden ändrades var 1995 då den effektiva skattesatsen påplaceringar i aktier höjdes från 13 till 27 procent avstatslåneräntan. När höjningen skett var det några år svårt att säljakapitalförsäkringar. Till exempel var statslåneräntan 1995 isnitt 10,14 procent vilket innebär att skatten påkapitalförsäkringar under 1996 var 2,74 procent. 1996 var manalltså tvungen att uppnå en avkastning på minst 10 procent föratt få lägre skatt än vid ett normalt sparande.Men schablonskatten har minskat i takt med de senaste årenskraftiga räntesänkningar, vilket gjort att kalkylen idag, somsagt, ser mer attraktiv ut. Samtidigt är förstås en skatt somhalverats något som sticker i ögonen på många politiker.Dessutom är det extra frestande att beskattakapitalförsäkringarna hårdare, eftersom dessa pengar inte kanundkomma beskattning så lätt (pengarna är normalt bundna i minstfem år).
Kan höja
Det finns en vanlig missuppfattning att grundlagens förbud motretroaktiv skattelagstiftning skulle skydda de pengar som redanär insatta. Men så är det inte, utan så snart politikernabeslutat om en höjning av schablonskatten kommer höjningenframöver att gälla alla pengar som finns insatta ikapitalförsäkringar.Samma missuppfattning är vanlig när det gäller reglerna förarvs- och gåvoskatt. Och bankerna vill förstås gärna få folk atttro att så fort pengarna är insatta i en kapitalförsäkring så ärde befriade från dessa skatter. Men sanningen är attbeskattningen av arvet sker efter dödsfallet och beskattningenav gåvan sker först när äganderätten har förts över.Det är nämligen ett uppenbart förbiseende av lagstiftaren attförsäkringar som har karaktären av gåva inte beskattas på sammasätt som normala arv och gåvor. Med tanke på att köpen avkapitalförsäkringar just med syftet att undvika dessa skatterhar ökat så kraftigt de senaste året, är det troligt att enlagändring kommer snart.
Argument mot
Affärsvärlden har ringt runt på finansdepartementet för attförsöka få svar på om de arbetar med en förändring, men mestfått svar av typen vet ej och inga kommentarer. Men det ärförstås naturligt att finansdepartementet inte vill avslöjaförändringen i förväg, för då skulle skatteplaneringen ökaytterligare.Förutom risken för sämre skatteregler finns det ytterligarenågra argument mot kapitalförsäkringar: Det första är förståsatt avgifterna är betydligt högre. Vid belopp kring 30.000kronor blir kostnaden normalt dubbelt så hög som med ett vanligtfondsparande.En annan nackdel med kapitalförsäkringar är att den årligaschablonbeskattningen blir en nackdel om spartiden är lång. Dåär det bättre med en sparform där all beskattning sker vidspartidens slut, till exempel en Luxemburgfond (se 44/98 sidan87). Och det är vanligt att pengarna stannar kvar längre i ettsparande än man från början tänkt sig.
Fria byten
Det enda tunga argument som återstår för kapitalförsäkringar ärmöjligheten att byta fonder utan skattekonsekvenser. Men delsgäller bytena bara mellan fonder hos ett visst försäkringsbolageller hos en viss bank. Dels är det nog inte särskilt många somfaktiskt har kunskap nog att välja rätt. Erfarenheten visar attdet är mindre än tio procent av de som sparar i fondförsäkringarsom regelbundet utnyttjar rätten att byta fonder.
BILDTEXT: Att ge bort pengar via en kapitalförsäkring blir knappastskattefritt.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.