Kinesiska börser upp på måndagsmorgongen

De kinesiska börserna steg ordentligt på måndagsmorgonen på hopp om att centralbanken ska stimulera marknaderna med likviditet för att lindra efterverkningarna från virusutbrottet. Samtidigt kom lugnande besked om fortsatta statliga tillskott till marknaden.

Vid strax efter klockan 7 var Shanghaibörsens huvudindex upp 2 procent, medan Shenzhens teknikfokuserade börsindex steg 2,8 procent.

I Hongkong lyfte Hang Seng med 0,7 procent.

Kina planerar riktade skattesänkningar och att utöka statliga tillskott, enligt en artikel i söndagens upplaga av Qiushi, ett tidningsmagasin utgivet av kommunistpartiet.

Enligt andra uttalanden från helgen kommer finansdepartementet att förse marknaden med ett nytt paket om 8 miljarder yuan i en ny runda av viruspreventiva åtgärder.

Samtidigt finns det hopp om att centralbanken ska trappa upp likviditetsåtgärderna för att lätta på virusriskerna i marknaden.

I Japan backade i stället index med 0,7 procent efter att kvartalsdata visade att den japanska ekonomin krympte med en takt om 6,3 procent mellan oktober och december i fjol, jämfört med samma period i fjol. Förväntningarna låg på 3,7 procent enligt Reuters. BNP var ned med 1,6 procent.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.