Kinesiska exportdata lyfter Asienbörserna

De asiatiska börserna steg på tisdagen med stöd av kinesiska exportdata som var bättre än väntat i mars.
Kinesiska exportdata lyfter Asienbörserna - pil-asien-upp-affarsvarlden-700_binary_6853001.png

Vid klockan 7.50 stod de ledande kinesiska indexen omkring 1 procent högre. I Tokyo var Nikkei225 upp närmare 3 procent.

Den kinesiska exporten minskade med 6,6 procent i mars jämfört med samma månad året innan, vilket var bättre än den minskning på 16 procent som analytikerna i Trading Economics konsensusenkät räknat med.

Flera länder planerar nu att lätta på restriktionerna för att mildra spridningen av covid-19 och få fart på ekonomin. USA:s president Donald Trump sade på måndagen att administrationen är nära att slutföra en plan för hur landets ekonomi ska kunna öppnas upp igen.

En oro finns dock för effekter av minskade restriktioner inte bara är av godo.

”Med avsaknad av ett vaccin mot covid-19 ifrågasätter vi allvarligt hur mycket av ekonomin som kan öppnas upp igen utan att antalet fall av viruset hotar att blossa upp igen”, skrev Perpetual:s analytiker Matthew Sherwood i en kommentar.

Bland individuella aktier steg Softbank 4,7 procent i Tokyo efter en initial nedgång. Den japanska storbanken meddelade på måndagen att en av bankens fonder kommer att boka en förlust om motsvarande närmare 17 miljarder dollar med anledning av det försämrade marknadsklimatet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets