Kinesiska regeringen vill hitta ansvariga för börsnedgången

Den kinesiska regeringen ökar tempot i jakten på aktörer som blankar och manipulerar marknaden.

 Meng Qingfeng, som är vice minister för säkerhetsfrågor, uppger att en särskild tillsatt grupp som han själv leder har hittat ”bevis” för att ”tradingbolag är involverade i olagliga manipulationer”. Det rapporterar Xinhua på söndagen, enligt Financial Times.

Att hitta syndabockar för den senaste tidens nedgång på aktiemarknaden har blivit en prioriterad fråga för regeringen som gärna vill se att allmänhetens ilska avleds på andra aktörer än själva regeringen, fortsätter finanstidningen.

”De är uppenbarligen ute efter skurkar”, säger Fraser Howie, medförfattare till boken Red Capitalism, till Financial Times.”De vill helt klart att kunna peka på någon, en ond svart hand bakom allt detta, en fiende de kan gå efter”, fortsätter han.

Han menar också på att det inte varit frågan om någon omfattande blankning av aktier. Istället menar författaren att syftet med utspelet är att skrämma finanssektorn.

Börserna i Kina avslutade förra veckan stigande. Men det finns en stor brasklapp. Inte mindre än 1.400 bolag var fortsatt handelsstoppade. Samtidigt har regeringen aviserat en mängd åtgärder för att understödja börsen. Bland åtgärderna märks bland annat ett förbud för större aktieägare att sälja aktier och även ledande befattningshavare har fått säljförbud.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco