Kinesiska staten kliver in som storägare i Norwegian

Det kinesiska Boc Aviation, som indirekt ägs av kinesiska staten, blir storägare i flygbolaget Norwegian.
Foto: Andre M. Chang

Leasingbolaget Boc Aviation kliver in som en av de större aktieägarna i Norwegian. Detta som ett resultat av skuldomstruktureringen tidigare i maj, då stora delar av bolagets skuld konverterades om till aktieinnehav.

Boc Aviation, som är majoritetsägt av den kinesiska statsägda storbanken Bank of China, konverterar skulder till drygt 389 miljoner aktier, vilket motsvarar 12,67 procent av flygbolagets alla aktier.

 “Det kan ha stor betydelse. Kina är en speciell ägare, den kinesiska staten är speciell och driver kinesiska intressen väldigt starkt”, säger SVT:s ekonomireporter Kristina Lagerström i artikel på SVT.
Från Svenska Dagbladets sida är man dock inne på att de nya storägarna kommer att sälja av så fort man får chansen och citerar flyganalytikern Helane Becker vid företaget Cowen: “Leasingbolag vill inte äga flygbolag”.

Norwegians aktie har rasat under våren och trots nyheten tidigare under onsdagen om att flygbolaget nu uppfyllt villkoren för att få tillgång till ett krislån garanterat av norska staten, hade aktien vid 13-tiden idag rasat med ytterligare 21 procent för dagen.    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här