Konjunkturen: Pålitlig pessimism
I förra veckan var det Industriförbundets (IF) och HandelnsUtredningsinstituts (HUI) tur att presentera nya prognoser förden svenska ekonomin. IF är som vanligt mer pessimistiskt än deflesta andra och varnar för överoptimism. IF framhåller tillexempel att så mycket som en tredjedel av de svenskaexportmarknaderna befinner sig i ett helt annat läge än för ettår sedan.
Den som bara hastigt läser vad IF skriver får intrycket att enmycket svag utveckling, särskilt för exporten, är vad som väntaross. Om man tittar närmare på prognosen visar det sig dock attIF:s ekonomer faktiskt inte är mer pessimistiska än andra om densvenska exporten. Tillväxten på de svenska exportmarknadernamattas visserligen av, men bara från sex procent i år till fyra–fem procent nästa år enligt IF:s bedömning. Det betyder attäven den svenska exporten mattas av från en tillväxt på drygtsex procent i år till knappt fem procent nästa år. Det är enaning lägre än vissa andra bedömare och nästan helt i linje medvad HUI förutspår för exporten. HUI är till och med aningen merpessimistiskt för i år och tror att exporten ökar med femprocent både i år och nästa år. Dessa prognoser ligger ganskanära även andra bedömare; i tabellen nedan ligger samtliga påmellan fem och sju procents exportökning i år och nästa år.
Följdeffekterna av avmattningen i exporten blir dock enligt IF:sprognos något större än vad andra räknar med. IF tror attföretagen överskattar investeringarna och att ökningstaktendämpas från sju procent i år till bara fyra procent nästa år.Det är mycket lägre än exempelvis Konjunkturinstitutets (KI)prognos om en investeringsökning på elva procent i år och nioprocent nästa år.
Den främsta orsaken till att IF:s prognos för den totalatillväxten hamnar lägre är dock att man bedömer att den privatakonsumtionen ökar långsammare. Trots att de disponiblainkomsterna, enligt IF:s egen bedömning, ökar med så mycket som3,4 procent i år och 3,1 procent nästa år tror IF att denprivata konsumtionen bara ökar med 2,6 procent i år och 2,0procent nästa år. Oron på de finansiella marknaderna ochdämpningen av konjunkturen väntas göra hushållen mer försiktiga.De flesta andra bedömare spår att den privata konsumtionen ökarmed ungefär tre procent både i år och nästa år.
Eftersom den privata konsumtionen motsvarar ungefär hälften avBNP får den stor betydelse för den totala tillväxten. IF kommerfram till att den totala tillväxten bara blir 2,5 procent i åroch 2,1 procent nästa år.
TROR PÅ KONSUMTIONENHUI menar i stället att det mesta hittills tyder på attuppgången i den privata konsumtionen blir ganska stark. De allrasenaste indikatorerna tyder på att den privata konsumtionenfortsätter uppåt. Det så kallade blixtindex, som bara omfattarkläd- och skohandeln, visade att försäljningen i augusti stegmed mer än fyrtio procent från samma månad förra året. Underförsta halvåret ökade detaljhandeln enligt Statistiskacentralbyrån (SCB) med 3,4 procent. HUI:s prognos för denprivata konsumtionen är att den ökar med ungefär tre procent iår och nästa år.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.