Laddar

Köpläge efter kurssvackan

ANALYS Efter en investeringstung period är teknikbolaget redo att skörda frukterna. Affärsvärlden tar rygg på insynspersonerna.
Köpläge efter kurssvackan - aktier-app-700_binary_6948780.jpg

KÖP När Affärsvärlden senast synade teknikbolaget Micro Systemation AB (MSAB) i nummer 9/2019 såg vi flera faktorer som talade för aktien, inte minst de goda tillväxtutsikterna. Flera osäkerhetsfaktorer gjorde dock att analysen mynnade ut i en vänta-rekommendation.

Såhär långt har det varit helt rätt att avvakta med köp i MSAB – aktien är ned drygt 35 procent sedan vänta-rådet. Kursfallet har delvis varit motiverat: både omsättning och rörelsemarginaler tyngdes av ökat fokus på utveckling under följande kvartal, och har således fortsatt nedåt under första hälften av 2019.

Men under årets tredje kvartal vände den negativa trenden. MSAB gick tillbaka till lönsam tillväxt, där rörelsemarginalen kraftigt stärktes till 21,3 procent från att ha varit negativ det första halvåret då bolaget fortsatt anställa mer personal. Affärsvärlden ser flera tecken på att den positiva trenden kan hålla i sig framöver.

Senast vi analyserade MSAB ställde vi oss även kritiska till ägarbilden i bolaget. Flera insynspersoner, däribland vd Joel Bollö, hade sålt av stora poster i bolaget och vi efterfrågade nya insiderköp för att motiveras till att investera i MSAB. Under det senaste halvåret har insidertrenden svängt om. Enligt ägardatabasen Holdings har insynspersonerna, bland annat nyss nämnda Bollö, nettoköpt aktier. I förra veckan framkom dock att storägaren Pine Valley minskar sitt ägande i MSAB.

Slutligen är det den låga värderingen som väger över till köp i MSAB. På Affärsvärldens optimistiska prognoser, där bolaget återgår till en årlig tvåsiffrig tillväxttakt, uppskattar vi att MSAB värderas till ett p/e-tal på 12,9 och ett ev/ebit på 8,8 för 2021. Det är väldigt frestande multiplar för ett välskött bolag på en växande marknad. Köp.

Detta är en nedkortad version av Köpläge efter kurssvackan.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.