Köpvärd eftersläntrare

Teknikkonsulten Rejlers har inte hängt med konkurrenterna i årets börsuppgång. Orättvist, tycker vi. Tillväxtutsikterna är goda och värderingen attraktiv.

Teknikkonsulten Rejlers starka koppling till industrin börjar synas i siffrorna. Under första halvåret halverades rörelsemarginalen och försäljningen började dala ordentligt under det andra kvartalet. Men det är inte som hos verkstadsbolagen, utan en hanterbar minskning på ”bara” 5 procent. Debiteringsgraden minskade också från 80 procent till 74 procent. I it-kraschens spår, år 2001, var den debiterbara tiden hos Rejlers konsulter 68 procent av närvarotiden.

Det kunde sett mycket värre ut, men Rejlers gynnas av stimlanspaketen inom infrastruktur. Det som är bra med de riktigt stora infrastrukturprojekten är att flera konsulter kan vara med att dela på kakan. För City­banan i Stockholm är visserligen konkurrenten ÅF huvudkonsult men även Rejlers är med på ett hörn. Samma gäller Citytunneln i Malmö där både Sweco och Rejlers har fått uppdrag.

Det har hänt en del sedan Rejlers ­bildades hemma hos Gunnar Rejler mitt under andra världskriget. Till en början handlade det bara om eldistribution men med barnbarnet Peter Rejler vid rodret har verksamheten breddats.

Numera finns kunderna även inom infrastruktur, industri samt bygg och fastighet. Rejlers var bland annat projektledare för järnvägsbygget på Öresundsbron och fick uppdraget att projektera tunnelbanan i Helsingfors.Den senaste ordern som rullade in var produktivitets- och kvalitetsförbättringar inom verkstadsindustrin. Det är inga stora belopp det handlar om, men många bäckar små…

Rejlers är minstingen bland teknikkonsulterna på börsen. Förra året omsatte konkurrenterna Sweco och ÅF fem respektive sex gånger mer. Men Rejlers är ändå en aktör att räkna med inom sitt område och vill gärna bli större.

Bolagets målsättning är att försäljningen ska uppgå till 1 miljard år 2010 och det är en ökning med 25 procent från fjolårets omsättning på 800 miljoner kronor. Målet är väl optimistiskt. inte ens om Rejlers köper företag är det troligt att det når ända fram.

Rejlers är finansiellt starkt med en nettokassa och kan fortsätta köpa bolag. Frågan är bara vem som vill sälja i dessa tider. Under de senaste åren har Rejlers börjat expandera både i Norge och i Estland. Men hemmamarknaden är fortfarande Sverige där 75 procent av försäljningen sker.

Finland är den andra stora marknaden och den som får mest stryk för tillfället vilket sänker vinstmarginalen rejält. Nästan en tredjedel av konsulterna finns i Finland och permitteringar har gjorts för att möta en svagare konjunktur.

Konkurrenterna Sweco och ÅF har lyckats leverera fortsatt höga vinstmarginaler och hade i princip en oförändrad tillväxt under det första halvåret.

Sämre gick det för Rejlers med en sänkning av rörelsemarginalen till 6 procent. Rejlers nådde upp till Swecos tvåsiffriga marginaler förra året. Det som ligger bolaget i fatet är den stora exponeringen mot Finland och industrin.

Bolaget strävar efter att växa inom miljö och energi för att bredda verksamheten ytterligare. Och de finansiella resurserna finns för att kunna göra det. Vi tror inte att tillväxtmålet nås redan nästa år men däremot 2011.

De andra två teknikkonsulterna har dragit i väg rejält med kursuppgångar på 40–60 procent i år medan Rejlers kursutveckling varit klart lugnare. Aktien handlas till 12 gånger vinsten nästa år.

Även om Sweco är vår favorit inom sektorn tror vi att det familjekontrollerade Rejlers kan få en bra utveckling framåt. Teknikkonsultens tillväxtmöjligheter och värdering gör att vi rekommenderar köp.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight