Läkemedel vinnare på Tokyobörsen

Asienbörserna gick åt skilda håll på tisdagen, då investerare fortsatte att vänta på tydligare signaler om utvecklingen i handelsdiskussionerna mellan USA och Kina.

“Det är en klart dämpad marknad i dag. Det är kvarvarande tvivel om huruvida ett fas 1-avtal kan ingås. Jag tror att marknaden fruktar att det finns fler rynkor som behöver slätas ut, än man tidigare trott”, sade Vishnu Varathan, chefsekonom vid Mizuho Bank i Singapore, till Reuters.

Handelsoron bidrog till att hålla den japanska yenen uppe, vilket pressade de japanska exportbolagen och landets börsindex noterades därför i rött.

Tillverkare av hemelektronik fanns bland de aktier som tyngdes mest. Åt andra hållet drog läkemedelssektorn, efter en större företagsaffär där Mitsubishi Chemical Holdings lägger bud på sitt läkemedelstillverkande dotterbolag, Mitsubishi Tanabe Pharma. Budet uppges vara värt 492 miljarder yen, motsvarande cirka 44 miljarder kronor.

Även andra bolag inom den japanska läkemedelssektorn drog iväg uppåt sedan affären presenterats. Sumitomo Dainippon Pharma och Kyowa Kirin steg 7,4 respektive 4,7 procent.

Uppåt överlag var det i Hongkong och Fastlandskina, samt på den råvarutunga Sydneybörsen.

I Hongkong bidrog tungviktaren Tencent mest till indexuppgången för Hang Seng genom att stiga närmare 2 procent. En annan klättrare i Hongkong var AAC Technologies, som tillverkar en lång rad miniatyrkomponenter som används inom akustisk utrustning som högtalare, receivers och mikrofoner. AAC var upp 5,6 procent.

I Fastlandskina steg Chinext och CSI 300 för andra dagen i rad, hjälpta av ett par mindre räntejusteringar av centralbanken, PBOC.

I Australien var mjölkproducenten A2 Milk en av vinnarna med en uppgång på drygt 11 procent, sedan bolaget höjt sin marginalprognos och tecknat ett nytt distributionsavtal. Bland de aktier som gick sämst i Sydney fanns Wisetech Global, som utvecklar molnbaserade mjukvarulösningar. Blankarspecialisten J Capital offentliggjorde en rapport där man listade ett antal kritiska frågor som borde ställas till Wisetechs ledning i samband med bolagets årsstämma. Wisetech föll nära 8 procent.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här