Lönsam lågprisjätte fortsätter att växa
Färden går till billiga Willys då svensken ska storhandla. Men är man ute efter något extra kör man vidare till delikatessaffären. Känns mönstret igen? Stormarknadernas framgång är rena rama natten för de mellanstora butikerna. Axfoods lågprisbutiker Willys går lysande men för bolagets Hemköpskedja ser det dystrare ut. Svårt att se att det finns någon plats för en butik med Hemköps koncept att ha ett större sortiment till vettigt pris. För att lyckas hålla priserna på en någorlunda attraktiv nivå krävs stora volymer och det har varit svårt för Hemköp att komma upp till dessa.
Axfoods detaljhandel drivs genom kedjorna Willys, Willys hemma och Hemköp. Bolaget har drygt ett par hundra egna butiker. Antalet handlarägda butiker uppgår till cirka 500 främst under varumärket Hemköp men även under Tempo och Handlar’n. Grossisterna Dagab och Axfood Närlivs ingår också i koncernen.
Axfood kallar sig för en nordisk aktör men har numera bara svensk verksamhet då Finland är under avveckling. Willys står för nästan halva omsättningen och halva resultatet. Hemköp står för en femtedel av försäljningen men endast 6 procent av resultatet.
Det är också Willys som växer i koncernen och omsättningen ökade med 12 procent under första halvåret. De andra delarna backade något och Willys hemma, som består av närbutiker, går med förlust. Bolagets totala rörelsemarginal har legat nära 4 procent de senaste två åren vilket är en förbättring jämfört med tidigare år. Konkurrenten Ica kommer upp till samma marginalnivå medan det går betydligt sämre för Coop Sverige som går med förlust.
Konkurrensen inom dagligvaruhandeln är tuff. Huvudkonkurrenten Ica fortsätter att dra ifrån både Axfood och kooperationen. Ica står för nästan 40 procent av dagligvarumarknaden medan Axfoods marknadsandel uppgår till knappt 14 procent. Coop ligger något högre. Ica äger även 50 procent av den danska lågpriskedjan Netto. Både Netto och tyska Lidl lockades till Sverige i början av 2000-talet av det stora prisgapet på livsmedel mellan Sverige och övriga EU.
Gapet har minskat sedan dess men de båda utländska konkurrenterna expanderar vidare i Sverige med blandat resultat. Även skånska uppstickaren Bergendahlsgruppen är inne i en expansionsfas. Bergendahl konkurrerar med Axfood i grossistledet och på detaljistnivå genom livsmedelskedjan City Gross. Bergendahl blev en aktör att räkna med när de dåvarande Vivo-butikerna lämnade Dagab och gick över till Bergendahls för snart två år sedan.
Ett grundkoncept i Axfoods lågprisstrategi är att satsa på egna varumärken och andelen uppgår till 20 procent. Enligt vd Anders Strålman är målet 25 procent år 2008. Det är viktigt att behålla drivande märkesprodukter för att locka kunder till butikerna. Försvinner dessa och ersätts av endast egna varumärken kan det betyda slutet för en produktkategori.
Frågan är hur långt bolaget planerar att gå med sin strategi. Det är nog få som lyckats med det som brittiska Tesco har gjort, nämligen att få det egna varumärket att bli ett starkt varumärke i sig. Tesco har även infört en kvalitetsskala bland sina egna varumärken från det billigaste till det bästa. Men Willys produkter uppfattas än så länge som billigast i Sverige, och säljer bra på det.
Axfood vill fortsätta expandera tillväxtmaskinen Willys. Det är rätt strategi men det vore klokt av bolaget att lägga ner Hemköpsbutikerna. Axfood tror starkt på Hemköps senaste hälsoprofilsatsning men den kommer inte att rädda Hemköp. Att de egenägda Hemköpsbutikerna minskar och de handlarägda ökar kanske ändå är ett tecken på att bolaget håller på att släppa taget.
Axfoods karta kan komma att ritas om. En miljardmarknad öppnar sig om försäljning av receptfri medicin blir verklighet och i förlängningen kanske det även
kan bli vin- och sprit-försäljning i Willysbutiken. Trots att vi är skeptiska till Hemköp kommer Willys att borga för Axfoods fortsatta positiva utveckling.
____________________________
Fem frågor till vd Anders Strålman:
Finns det någon plats för butiker med Hemköps koncept i framtiden?
– Söker kunden kvalitet, hälsa och matinspiration finns det en plats för Hemköp. Hemköps roll har de senaste åren varit otydlig men den kommer att bli tydligare nu. Vi ser att Hemköp och Willys utgör en bra balans i koncernen – ett lågprisben och ett kvalitetsben.
Finns det en övre gräns för andelen egna varumärken i sortimentet?
– Vi har ett mål att 25 procent av Axfoods omsättning ska vara egna varumärken. Upp till den nivån ser vi bara fördelar. Men vi gör kontinuerliga marknadsundersökningar och låter kunden bestämma. Vi vill inte få någon negativ kundreaktion när de egna varumärkena ökar.
Kan du tänka dig flera nivåer för de egna varumärkena – Willys billiga och Willys kvalitet (likt Tesco i England)?
– Vi har i dag egna lågprisprodukter (Eldorado) och mediumprodukter (Hemköp/Willys). Det naturliga nästa steget är premiumprodukter typ Tesco finest. Det har lyckats väldigt väl och Axfood kan också tänka sig att gå den vägen.
Kommer ni åter att bli en nordisk aktör?
– Anledningen till att vi avvecklade Finland var att vi hade en alldeles för liten marknadsandel. Vi tycker inte att det är ointressant att bredda oss i Norden, men då ska det vara en ordentligare kaka den här gången.
Vilka möjligheter ser du med den receptfria läkemedelsförsäljningen?
– Då Danmark avreglerade läkemedelsmonopolet ökade marknaden rejält. Marknaden är inte statisk och den kommer säkert att se annorlunda ut om den släpps fri, då tillgängligheten för kunden ökar. Axfood kommer att vara med i den matchen.
________________________________
Matig aktie
Det är Willys som skapar tillväxt i Axfood. Bolaget har inga uttalade långsiktiga finansiella mål men rörelsemarginalen har de senaste åren legat mellan 3 och 4 procent. Vi tror att bolaget kommer att klara av att ligga på den nivån framöver.
En uppgörelse mellan Vi-butikerna och Axfood innebär, förutom att samarbetsavtalet mellan Axfood och Vi-butikerna upphör att gälla, ett tillskott i kassan på 100 miljoner kronor i år. Tillskottet påverkar årets p/e-tal och räknat på våra prognoser handlas Axfood till 15 gånger vinsten i år och nästa år. Det är inte dyrt i jämförelse med snittet i branschen som ligger runt 18.
Starka kassaflöden möjliggör ytterligare expansion. Axfood vill vara en nordisk aktör så här finns säkert uppköp att vänta. I år har Axfoodaktien stått still, men då är inte den generösa utdelningen på 7 procent medräknad. Axel Johnson-gruppen äger cirka 45 procent av aktierna och har hittills arbetat för aktieägarvänliga åtgärder som generösa aktieutdelningar och kontinuerliga återköp.
Aktien kommer att kunna tuffa på då Willys kommer att växa vidare även utan läkemedel i sortimentet. Axfood är en attraktiv aktie att äga, inte minst om börsen skakar till. Den höga direktavkastningen säger vi inte heller nej till. Därför köp.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.