Metso slår samman mineralverksamhet med Outotec

Den finländska verkstadskoncernen Metso slår samman sin verksamhet inom Minerals med Outotec.

Metso Flow Control kommer samtidigt att knoppas av från bolaget och listas separat under namnet Neles.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Aktieägare med innehav motsvarande 33,6 procent av kapitalet och rösterna i Metso och 24,8 procent av kapitalet och rösterna i Outotec har åtagit sig att rösta till fördel för affären.

Slutförandet av affären förväntas ske under det andra kvartalet 2020 efter sedvanliga godkännanden av affären samt godkännanden på Metso och Outotecs extrastämmor.

Båda styrelserna i Metso och Outotec rekommenderar sina aktieägare att godkänna affären.

Metso har upptagit en lånefacilitet om 1,55 miljarder euro hos Nordea, som senare kommer övergå till Metso Outotec. Faciliteten ska täcka potentiella behov av finansiering och refinansiering i samband med affären.

Det sammanslagna bolaget, som kommer att få namnet Metso Outotec, hade under 2018 en gemensam försäljning om 3,9 miljarder euro. Siffran stiger till cirka 4,2 miljarder euro vid en inkludering av Metsos förvärv av McCloskey. Det justerade ebita-resultatet låg samtidigt på cirka 259 miljoner euro.

Metso Outotec väntas kunna realisera årliga kostnadssynergier före skatt om åtminstone 100 miljoner euro samt synergier på intäktssidan om åtminstone 150 miljoner euro.

Metsos vd Pekka Vauramo kommer att bli vd för Metso Outotec medan Outotecs nuvarande vd Markku Teräsvasara blir vice vd för det sammanslagna bolaget.

Aktieägare i Metso kommer att få 4,3 nya aktier i Outotec för varje aktie i Metso. Det innebär att Metsos aktieägare kommer att kontrollera cirka 78 procent av kapitalet och rösterna i det sammanslagna bolaget medan Outotecs aktieägare får kontroll på resterande cirka 22 procent. I dag befintliga aktier i Metso kommer aktieägarna att behålla, men under ett nytt bolagsnamn – Neles.

Avknoppningen Neles hade under 2018 en försäljning på 593 miljoner euro med ett justerat ebita-resultat på 90 miljoner euro. Huvudkontoret kommer att ligga i Vanda, Finland. Olli Isotala kommer att bli vd för Neles och kommer att ingå i Metsos ledningsgrupp från den 15 juli 2019.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.