Intervju Investeraren
Förvaltaren om nya utdelningsfonden med Novo Nordisk: ”What’s not to like?”
✔"Bästa ägarna på Stockholmsbörsen"
✔ Intrum-matchen mot Bråse
✔ Volvos förändringsresa
✔ Vilda västerns ormolja
Solen skiner över ett sommarvarmt Stockholm, Sveriges fotbollsdamer har precis återvänt från Tyskland med VM-brons och eurokrisen är på väg mot sitt slut.
Men inne på Ålandsbankens kontor vid Stureplan genomgår Lars Söderfjell en mindre kris, denna julimåndag 2011.
En vecka tidigare har han gjort sitt första inköp till bankens utdelningsportfölj. Det lovande danska läkemedelsföretaget Novo Nordisk.
”Alla trodde att det var en done deal. De hade fått godkännande för diabetespreparatet Victoza i både Europa och Japan, men nej. FDA ville ha mer information.”
Söderfjells aktieklipp på 50 danska kronor föll snabbare än blodsocker vid insulinchock och kursen stängde på 35 DKK.
”Den dagen var jag lite blek. Det var mitt första förvaltningsbeslut efter att jag tagit över portföljen och jag tänkte ’nu undrar nog ålänningarna vad det är för fyllskalle de anställt’”, minns Lars Söderfjell med ett skratt, ”men det blev ju en jättesuccé och har varit en bra resa sedan dess.”
Ålandsbanken Norden Dividend
Förvaltat kapital: 600 mkr
Startdatum: 1 november 2024
Förvaltningsavgift: 1,25%
Innehav: Novo Nordisk, Investor, Volvo, Nordea, Sampo, Storebrand, UPM, ABB, H&M, Kone, Metso, Danske Bank, Autoliv, Sandvik, Skanska, Pandora, Astra Zeneca, Telenor, Essity, Swedbank, Kesko, Boliden, SKF, New Wave
för stor portfölj
Förvaltaren har precis kommit hem från New York Marathon och valbevakning i USA. Just nu är han i full färd med att bygga upp Ålandsbankens nya utdelningsfond, tillsammans med analytikern Hanna Lindbo.
Fonden Norden Dividend har sitt ursprung i just den portfölj som Söderfjell svettades över i juli 2011.
”Man har en del begränsningar i diskretionära mandat och kan bara ta de absolut mest superlikvida papperen. Det fanns kanske 35 som vi kunde handla i när vi hade en volym på nära 10 miljarder. Så då startade vi en fond för att kunna bredda vårt investeringsunivers.”
Fonden öppnade för handel den 1 november och har hittills fått in drygt en halv miljard kronor. Norden Dividend innehåller, som namnet antyder, ’nordiska kvalitetsbolag med rimlig värdering och hög, stabil direktavkastning’.
”Vi håller sakta på att bygga upp positionerna för att senare också kunna jobba med lite mindre likvida bolag, men fortfarande på Large- och Mid cap”, berättar Söderfjell.
skiter i vikten
Hittills har 24 bolag plockats in och den danska viktminskningsjätten är det tyngsta innehavet.
”Novo Nordisk väger ju tungt i vårt nordiska index också. Men egentligen skiter vi i indexvikterna. Vi gillar Novo och tror att de kommer att hålla i många år framöver.”
Söderfjell tycker att det är typexemplet på en bra investering och signifikant för Ålandsbankens förvaltning, som inte är särskilt transaktionsintensiv.
”Vi kan ha månader när vi inte gör en enda affär.”
Förvaltarkollegan Niklas Wellfelt kommer förbi med en kanna kaffe.
”Det blev lite nervöst när vi skulle få journalistbesök, så det skedde en filterolycka. Det kan vara lite tuggmotstånd…”
ormolja på långsidan
Söderfjell hugger in på en bulle och minns investeringstesen i läkemedelsjätten, hur välfärdssjukdomarna såg ut att öka.
“Vi visste ju inte om semaglutider och sånt, men Novo var världsledande på diabetespreparat tillsammans med Eli Lilly. Sen kom GLP-1 på bortre långsidan och överraskade oss ordentligt. Jag brukar säga att det är lite grann som vilda västerns ormolja. Hjälper mot allt – hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, fetma och lovande resultat mot Alzheimer.”
I somras träffade Söderfjell Novo Nordisks VD, Lars Fruergaard Jørgensen, som var på Stockholmsbesök.
”Vi var bara fyra förvaltare där, så fondkommissionären fick fylla ut med mäklare och analytiker och annat folk. Jag hade ju brutit semestern om jag behövt!”
”De har 85% avkastning på eget kapital, genererar mer än 60 miljarder i free cash flow, investerar mer i R&D än någon annan, har en urstark balansräkning och nettokassa. Bolaget räknar med att växa runt 17-19% med fortsatt bra lönsamhet – what’s not to like? Det är en klassisk compounder. Investera och låt tiden ha sin gång.”
kvalitetsmarkör
Direktavkastningen är dock låg i förhållande till andra bolag i fonden. Här är det kombinationen av utdelning och återköp som spelar in, säger Hanna Lindbo.
”Direktavkastningen är bara 1,7%, men de köper också aktier för ungefär lika mycket. Danska bolag tenderar ofta att köra mer återköp än utdelningar.”
Söderfjell ser utdelande bolag som en kvalitetsmarkör.
”Jag tror också att återköp kommer att bli allt mer populärt även bland svenska bolag. Till och med Industrivärden har börjat med återköp nu genom Essity.”
håller med selin
Samtidigt håller han med fastighetmiljardären Erik Selins uttalande att ’utdelningar är en tankevurpa’.
”Tar du Modigliani Millers teori att ’dividends doesn’t matter’, så är det helt riktigt. Men i praktiken finns det både privatpersoner och institutioner som har en preferens för utdelningsaktier. Många av våra kunder är entreprenörer som sålt sitt bolag och vill förvalta pengarna diskretionärt, för att sedan ta ut dem med en betydligt lägre skatteavbränning. Då är det trevligt med ett kassaflöde i form av utdelningar under tiden. Men som sagt, teoretiskt så spelar utdelningar egentligen ingen roll.”
Målet är att fonden ska leverera en totalavkastning som slår marknaden med 2-4%, vilket innebär 12-15% i nuvarande räntemiljö.
”Idag snittar vi 4,2% i cash yields plus 1% från återköp, så totalt 5,2% i direktavkastning. Vårt jämförelseindex, VINX Benchmark Cap Net, ligger på 2,7%.”
bilanalytikerbakgrund
Wallenbergarnas Investor har också en tung plats i fonden.
”De har inte heller en jättehög direktavkastning, men är ju de bästa ägarna på Stockholmsbörsen och ger oss lite industriexponering”, säger Lindbo.
”Industri tenderar att ha ganska låg direktavkastning. Volvo är undantaget med sina 6% och SKF yieldar ju närmare 4%, så de har vi tagit in också”, summerar analytikern.
Söderfjell började en gång i tiden som bilanalytiker och imponeras av Volvo-truckens framfart.
“Vi försöker skifta mot lite högre konjunkturexponering och har ganska mycket Volvo. De har gjort en förändringsresa under Martin Lundstedt som jag tycker är amazing.”
“Jag kände Martin sedan Scania-tiden. När han kom till Volvo 2015 så åkte vi ner och träffade honom. När vi kom tillbaka sa vi ‘det här kommer att bli bra’. Sen tog det kanske lite längre tid än vad jag hade hoppats på innan vi fick betalt för det kursmässigt. Men jag tror att det finns fler steg att ta i AB Volvos resa framöver.”
De låga förväntningarnas lycka
Den lite mer utdelningsstarka banksektorn drar upp snittet och representeras av kollegorna Nordea, Swedbank och Danske Bank.
”Ålandsbanken är noterad på Helsingforsbörsen men vi får inte äga aktien i fonden. Banken tvångsnoterades faktiskt 1942, mot sin vilja. Börsstyrelsen i Helsingfors meddelade bara att ’från och med imorgon tar vi upp era aktier till handel’”, berättar Söderfjell.
Finland representeras av Sampo, Metso,UPM, Kone och Kesko.
”Kesko är ICA på finska, men en tredjedel är bygg med bland annat K-Rauta. Och det är svingfaktorn i caset, för nu börjar bygg komma. Utmaningen är att det finns inget folk i världen som har så lågt consumer confidence som finnarna. ’De låga förväntningarnas lycka’, som en finsk kollega sa. Det blir inte så jävligt som man tror att det ska bli.”
spännande affär
Bland de norska innehaven finns försäkringsjätten Storebrand.
“De ska skifta ut 10 miljarder till aktieägarna fram till 2030. Tillsammans med den ordinarie utdelningen blir det över 40% av marknadsvärdet. Sedan har de en jättestark ställning inom institutionellt sparande i sin Unitlink-produkt, som är en spännande affär. Och det här värderar man till P/E 11, medan Nordnet och Avanza, som gör samma sak mot privatpersoner, värderas nästan dubbelt så högt”, säger Söderfjell och slår ut med armarna.
I konsumentsektorn finns Pandora, H&M och Autoliv. Där är målet att hitta nya uppslag.
“Grundtesen är att konsumenten gradvis kommer att må bättre och bättre. Både av reallönehöjningar och räntesänkningar. Vi tror att det kommer att driva konjunkturen kommande år.”
Årets finansfajt
Lars Söderfjell förvaltar också 2,5 miljarder i Ålandsbankens Nordenfond. Och längst ner i botten, med illröda -84%, ligger portföljelefanten i rummet. Intrum.
Om årets tungviktsmatch var Jake Paul vs Mike Tyson, så var Intrum-debatten mellan Lars Söderfjell och analytikern Richard Bråse årets finansfajt. Om än med mindre åldersskillnad. Och mindre blod.
“Jag och Bråse är helt eniga om att de har problem. Det vi inte är eniga om, är hur mycket runway de har för att hantera problemen. Det visar sig nu att de har tid att göra en rekonstruktion av skuldsidan. Men det har varit en betydligt trögare process än vad jag hade hoppats på. Jag har verkligen ägnat oproportionerligt mycket tid åt det bolaget, i förhållande till storleken i fonden.”
Många förvaltare har kastat in handduken vid det här laget, men den vindbitna Gällivarebon i Söderfjell kämpar vidare.
“Tyvärr är det bara jag och AMF som är kvar som aktiva ägare just nu, så aktien blir lite retailsjuk och väldigt volatil. Men om de bara kan flytta tillbaka fokus till inkassoverksamheten efter rekonstruktionen och nå 25% rörelsemarginal – då finns det uppsida. Jag har inte gett upp än!”
Läs också: Intrums VD: Åkt berg- och dalbana – nu är vi på rätt spår
Novo Nordisk: Välförtjänt kursvinnare
Alcur-förvaltaren som slår index: ”Vill sälja mer än två gubbar och en schäfer”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du fler intervjuer