Miljardsmäll för Stora Enso

Skogsbolaget Stora Enso kommer att redovisa negativa engångsposter med en nettoeffekt om cirka 225 miljoner euro på rörelseresultatet och en positiv effekt om cirka 53 miljoner euro på inkomstskatten i resultatet för det fjärde kvartalet 2014.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Engångsposterna kommer att minska resultatet per aktie med 0,22 euro.

Engångsposterna utgörs av en nedskrivning av anläggningstillgångar, främst inom Printing and Reading om cirka 204 miljoner euro. Nedskrivningen beror på en ytterligare försämring av den långsiktiga vinstprognosen till följd av nedgången på pappersmarknaderna i Europa.

Vidare väntas en negativ engångspost om cirka 30 miljoner euro till följd av en nedskrivning av anläggningstillgångar och lagernedskrivning i samband med den tidigare aviserade och pågående försäljningen av tyska bruket Uetersen.

Till det kommer en positiv engångseffekt om cirka nio miljoner euro till följd av den tidigare meddelade försäljningen av Corensos affärsverksamhet.

De positiva effekterna på inkomstskatten utgörs av cirka 40 miljoner euro till följd av de operativa engångsposterna och en positiv skatteeffekt om cirka 12 miljoner euro till följd av värderingen av uppskjutna skattefordringar.

De nedskrivningar som redovisas under fjärde kvartalet minskar de kvartalsvisa avskrivningarna med sju miljoner euro från och med fjärde kvartalet 2014.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets