Modeoffer i motlut

Mikael Sohlberg är en risktagare med brokig karriär. Nu står han och hans RNB inför sin största utmaning. Kan han resa sig igen?

“Empty room… empty space.” Sanna Nielsens schlagerhit var knappast genomtänkt som bakgrundsmusik vid registreringen till modeföretaget RNB:s stämma. Eller så var den det. För det var just obefolkade ytor, närmare bestämt butikslokaler, som tvingade aktieägarna till huvudkontoret på Regeringsgatan i Stockholm en solig förmiddag i slutet av augusti. Den prövade skaran har sett aktien falla 80 procent på ett drygt år. Och nu skulle de rösta om att tillföra bolaget 350 miljoner kronor i en nyemission. De aktieägare som inte vill pumpa in mer pengar riskerar att bli utspädda med 50 procent. Emissionskursen är satt till 6 kronor, mindre än hälften av aktuell kurs, i syfte att locka aktieägarna att skicka nya pengar efter gamla.

Empty room, empty space, som sagt. Konferensrummet på NK, där stämman hölls, var också rätt folktomt när ordförande Claes Hansson öppnade mötet. Femton personer hade samlats, uppskattningsvis hälften storägare. Bland dem fanns Lilian Fossum, finanschef på Axel Johnson som efter några års frånvaro återkommit som RNB:s största ägare.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här