Mossack Fonseca stämmer Netflix – vill att Panama Papers-film stoppas

Streamingtjänsten Netflix dokumentär om det väldiga penningtvättsavslöjandet, som inkluderade högprofilerade personer som fotbollsstjärnan Lionel Messi och Rysslands president Vladimir Putin och som gjordes känd under epitetet "Panama Papers", har väckt ont blod hos den för skandalen ökända advokatbyrån Mossack Fonseca.
Mossack Fonseca stämmer Netflix – vill att Panama Papers-film stoppas - netflix-mossack-fonesca-700_binary_6975372.jpg

Jürgen Mossack och Ramon Fonseca vill att The Laundromat stoppas. Filmen är en dokumentär dramatappning om skandalen som beskrivits som en pajig komedi regisserad av Steven Soderbergh med Meryl Streep i rollen som sörjande änka i jakt på försvunnen pension och Gary Oldman och Antonio Banderas i rollerna som två uppblåsta men tafatta advokatplayboys.

“I filmen förtalar Netflix den klagande (Mossack och Fonseca) som råa och hjärtlösa advokater involverade i penningtvätt, skattesmitning, mutor och/eller andra kriminella aktiviteter”, skriver advokaterna i en 42 sidor lång stämningsansökan som Reuters fått del av.

Härvan nystades upp under 2016 av över 100 journalister världen över, där ett nätverk bestående av 214.000 offshore-bolag vilka utnyttjats av rika och mäktiga personer för bland annat förskingring av astronomiska mått. Härvan fick också politiska konsekvenser. Bland annat för Islands dåvarande president Olafur Grimson, som tvingades bort från sin post sedan det framkommit att han gömt undan tillgångar från beskattning.

Advokatbyrån Mossack Fonseca stängde igen verksamheten i fjol efter att amerikanska myndigheter anklagat firman för att ha bistått klienter med att gömma undan tillgångar, investeringar och inkomster från skattemyndigheter genom ett utbud av fejkade stiftelser och skalbolag.

Flera svenska banker avslöjades ha kontrakt med Mossack Fonseca, särskilt Nordea. Även Swedbank och SEB har ställts mot väggen av myndigheter som utreder i ärendet.

Filmen släpps på fredag.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Alligator Bioscience
Annons från VECKANS FÖRETAG