Muntert på Asienbörserna

Asienbörserna klättrade uppåt på fredagen efter förnyat hopp om handelssamtal mellan Kina och USA. Energibolag steg på förhoppningar om att fredagens Opec-möte ska rendera i nya utbudsminskningsåtgärder och leda till prisförstärkning i oljemarknaden.

Hongkongbörsen gick i täten för den asiatiska uppgången. Hang Seng stod 0,8 procent högre. De kinesiska fastlandsbörserna i Shanghai och Shenzhen steg 0,2 respektive 0,6 procent.

I Japan var Nikkei 225 upp 0,2 procent, medan Kospi i Sydkorea steg 1,1 procent. Indextungviktaren Samsung steg över 2 procent.

Olje- och energibolagsaktier var tydligt högre, sedan oljepriset försvarat de senaste dagarnas rejäla uppgångar, som skett i ljuset av förväntningar om utökade utbudsminskningar från oljekartellen Opec.

USA:s president Donald Trump stod för positiva tongångar om handelssamtalen med Kina i nya uttalanden på torsdagen. Frågetecken finns det dock fortsatt gott om i frågan, givet att Kina fortsatt kräver att nästa runda tullar ställs in i gengäld för att gå med på det så kallade fas ett-avtalet.

“Många spelare har fallit in i ett vänta-och-se-läge eftersom det råder brist på en egentlig vink om var handelssamtalen är på väg inför kommande makrodata och Federal Reserve-beslut. Det är i alla fall rätt tydligt att stämningen är positiv”, sade Yasuo Sakuma, investeringschef på Libra Investments, till Reuters.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här