”Nedgången har bromsat in”
Vad tror du om kvartalsrapporterna?
– Eftersom marknaden är inställd på katastrofala rapporter borde positiva överraskningar få störst genomslag. De första amerikanska bankerna visade bättre resultat än väntat och hela sektorn belönades. Kanske kommer några bolag att kunna rapportera en viss förbättring under mars månad. Men i det stora hela kommer det riktigt svaga siffror med kvartalsförluster för ett antal bolag.
Vilka branscher är attraktiva?
– När börsen vänder brukar cykliska aktier inom råvaru- och verkstadsbolag vara ledande. Annars är bankerna den mest cykliska sektorn den här gången. Genom nyemissioner har kapitalbasen förbättrats väsentligt och bankaktierna är i många fall mycket lågt värderade.
Vilka aktier ska man äga?
– Vid stora börsras kommer värderingen i skymundan. I mars 2003 var antalet säljrekommendationer som högst när börsen bottnade efter tre års ras. Möjligheterna att hitta felprissatta aktier är alltså exceptionellt stora nu. Svenska exportföretag kan i många fall stärka positionerna relativt konkurrenterna under dessa svåra tider. Bra bolag som Autoliv och Husqvarna, som legat i “fel” sektorer, tog tidigt kopiöst med stryk. Flera mindre och mellanstora bolag har rusat under den senaste tiden, bland andra JM, Hexagon och Tradedoubler. Vi tycker ändå att värderingen talar för en fortsatt långsiktig potential för dessa tre.
Vilka ska man undvika?
– Efter två års breda nedgångar är det inte helt lätt att svara på. Spegelbilden av tidigare resonemang blir att defensiva aktier, som hälsosektorn, kan få det tufft att hävda sig framöver. Samtidigt har exempelvis Astra Zeneca en så pass låg värdering att det är svårt att bli riktigt negativ. Vissa småbolag kan ha stigit alltför mycket på förhoppningar trots att både operationella och finansiella risker kvarstår.
Blir lågkonjunkturen långvarig?
– Vi kommer att få se tillväxt under trend under åtminstone ett år framåt och sannolikt dröjer det till 2011 innan vi får ett mer “normalt år”. Däremot kan vi redan nu se bättre siffror globalt efter ett par mycket svaga kvartal och allt fler tecken pekar på att nedgången har bromsat in.
Hur slutar börsåret 2009?
– Tekniskt ser det ju faktiskt ut som att börsen efter två års nedgång byggt en bottenformation sedan oktober. Vinstförväntningarna har kommit ner rejält för de närmaste kvartalen. Trots att antalet optimister ökat är fortfarande skeptikerna fler vilket är positivt. För helåret handlar det om att diskontera en återhämtning. Blir det mer normala vinstprognoser för kommande år finns en betydande börspotential. Trots att Stockholmsbörsen plötsligt står på plus 14 procent, efter den senaste tidens kanske väl snabba uppgång, borde siffran vara högre vid årsskiftet.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.