New Wave gör nytt försök ta in Dressmart
”Förra gången stoppades affären av fyra minoritetsägarne. Det enda de kan göra nu är att kliva in i vårt ställe – på samma villkor som vi. Det är inte troligt att de har råd med”, säger inköpschef Jörgen Bender på New Wave.
Klädhandelsföretaget Dressmart, startat av entreprenörerna Mathias Plank och Markus Larsson, var länge en framgångssaga. Affärsidén var att sälja kläder på nätet och bolaget blev snabbt känt som ett av de svenska e-handelsföretagens flaggskepp.
Siktet var inställt på internationell expansion och bland finansiärerna fanns både riskkapitalkungen Kjell Spångbergs Emerging Technologies och pengastarka Sjätte AP:fonden.
Men försäljningen lät vänta på sig, pengarna tog slut och sedan i somras har bolaget kämpat på konkursens rand.
New Wave har även tidigare försökt kliva in i Dressmart men affären stoppades då av att fyra minoritetsägare satte käppar i hjulet. Saudiska Oakberry Ltd, Saudi Investment Group Ltd och Sudair Ltd samt TEB Turkish Premier Fund Series XIII förfogade tillsammans över 8,4 procent av rösterna och när de sade nej till budet föll affären.
Sedan två månaders tid har förhandlingar om ett nytt rekonstruktionsförsök förts mellan Dressmarts fordringsägare, konkursförvaltaren Roland Sundquist, klädföretaget New Wave samt ytterligare en aktör.
Dessa har nu utmynnat i att New Wave ställer ut en köpoption till de vänligt sinnade ägarna, som tillsammans representerar 90 procent av ägarna till Dressmart. New Wave hoppas nu att de utställda optionerna leder till att de får köpa Dressmart för 1 krona.
“Vi erbjuder dem som vill sälja, under förutsättning att vi får in 90 procent, ett ansvar för ett ackord om 25 procent till de oprioriterade borgenärerna”, säger Jörgen Bender, inköpschef på New Wave.
”Det här är ett annat avtal jämfört med det tidigare. De optioner vi har ställt ut är villkorade av att vi tar ansvar för att ett 25-procentigt ackord. Rent praktiskt innebär det att 25 procent av de oprioriterade borgenärernas fordringar – som uppgår till ungefär 30 Mkr – kommer att betalas. Samtidigt förbinder vi oss att skjuta till 15 Mkr till bolaget för att verksamheten ska kunna bedrivas fortsättningsvis”, säger Jörgen Bender, inköpschef på New Wave.
”Det känns skönt att vi har kommit så här långt, och vi tror att det kommer att fungera den här gången. Det enda sätt på vilket minoritetsägarna nu kan stoppa affären vore genom att gå in i vårt ställe – på samma villkor som vi. Det är inte särskilt troligt”.
Vad New Wave ska göra med varumärket är de dock ännu inte beredda att berätta. ”Om det går igenom får vi tillgång till ett av de bästa handelssystemen som finns i drift. Vad gäller varumärket kommer vi att behålla och vidareutveckla det, men vi behöver mer tid för att tala om exakt hur det ska göras”, säger Jörgen Bender.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.