Nibe rusar efter rapport

Värmeteknikbolaget Nibes aktiekurs klättrade tvåsiffrigt på onsdagen efter en bokslutsrapport som föll marknaden i smaken.

Försäljning och resultat kom in en bit över marknadens förväntningar för fjärde kvartalet. Dessutom var utdelningen högre än beräknat.

”Anledningarna till den goda utvecklingen är att de företag som vi förvärvade under 2014 utvecklats väl samt att vi vår vana trogen satsat framåt genom bland annat intensiv produktutveckling och offensiva marknadssatsningar samtidigt som vi vårdat marginalerna”, skriver Nibes vd, Gerteric Lindquist, i rapporten.

På den svenska marknaden hade Nibe dessutom god draghjälp av att det från årsskiftet sänkta rotavdraget övertygade många människor om att installera en värmepump i slutet av fjolåret.

”Samtliga affärsområden har flyttat fram sina marknadspositioner och samtidigt lyckats behålla och till och med och stärka rörelsemarginalerna. Vi har en stabil lönsamhet och god beredskap för ytterligare förvärv. I en omvärld som är svår att förutse är vi ändå försiktigt positiva till 2016 som helhet”, säger Gerteric Lindquist.

”Vi räknar med vinstprognoshöjningar i marknaden och en lättnadsreaktion för aktien”, skrev Handelsbanken i en uppdatering efter rapporten.

Klockan 09.47 hade Nibe-aktien avancerat 13,5 procent till 262,60 kronor.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.